Divat vagy lustaság a szakáll?

Pasik
Typography

Egyre nagyobb divat a borosta, ami a szakáll előszobája, ezt leszögezhetjük, de, hogy ez mennyire tudatos, vagy csak lustaság a férfiak részéről ez egy nyitott kérdés. Minden szakállas férfinak meg van az érve arra, hogy miért viseli. Van aki menőségből, vannak akik, férfiasságuk bizonyítékaként, vagy épp változtatni szerettek volna az addigi külcsínen. De előfordul, hogy egy férfi azért növeszt szakállat, mert utál borotválkozni, és később az arcszőrzetéhez igazítja a karakterét… hát tény, hogy egyre elterjedtebb a ’favágó’ stílus.  Hát ideje utánajárnunk annak is, hogy mennyire jön be ez hölgyeknek. 

De ne csapjunk egyből a lecsóba, egy kis történelem ide az elejére. Bármennyire hihetetlen, trendek már az ókori Egyiptomban is voltak, bár nem ilyen gyorsan váltották egymást, mint manapság és nagyobb jelentőséggel bírtak. Akkoriban a szakáll viselése a magas pozíció jele volt, a hosszú arcszőrzetet festették is, példának okáért vörösesbarnára. Később a csupasz arc vált népszerűvé. Az ókori Kínában a vörös szakáll bátorságot és erőt jelentett. De, hogy kicsit hazai vizekre is evezzünk Magyarországon a 16. században, az úri viseletben a házasemberek előjoga volt szakállt növeszteni. Legfőképp a nemesek és a katonák viselték, innen átvette a köznép is. Két évszázaddal ezután a parasztságot már szakállbírsággal szorították a borotválkozásra, ugyanis a szakáll rangot és kort jelzett. Az arcszőrzet viselésének rendje és divatja koronként változott. Korszakok jöttek, mentek. A '40-es években vált divatossá a bajusz, az ötvenes évek férfiideál arcáról eltűnt minden szőrzet. Majd a ’60-as évek hippi korszakában, a hajvágás és borotválkozás ápoltság ellen való lázadása következett.  

A borotválkozáshoz hiedelmek, babonák is kötődnek. Az indiaiaknál a hétfő nem szerencsés a borotválkozásra, az írek úgy tarják vasárnap, mert fogfájást okoz, de ez megelőzhető, ha az ember rendszerint jár fogorvoshoz… vagyis nem-nem (ez túl hétköznapi lenne egy babonához), a hagyomány szerint elkerülheti a fogfájást az illető, ha egy tőkehal állkapcsát hordja magával. Remélem, mindenkinek kéznél van egy, just in case J Persze azt hiszem, hogy ezek a tilalmak, vagy inkább hagyományok egyre jobban kikopnak a köztudatból. De persze nem kell aggódnunk, mert jönnek helyette új dolgok, amiben majd aztán teljes meggyőződéssel hihetünk. Gondolok itt arra, hogy a japánoknál már bevált kozmetikai, arcfiatalító kezelésként ismerik el a borotválkozást hölgyek számára, méghozzá a hagyományos férfimódszerrel: borotvapamaccsal és borbélykéssel. Egy New York-i kozmetikus is esküszik erre a módszerre, szerinte a legjobb bizonyíték erre, hogy a rendszeresen borotválkozó férfiak látszólag lassabban öregszenek. Hát nem tudom így van-e. Ennek eldöntését rád bízom kedves olvasó. Az viszont tény, hogy a szakállat viselő férfiak nagy része a kérdésre, miért növesztett szakállat, okként megjelöli, hogy nem néz ki olyan gyerekesen szőrzettel az orcáján. 

(Forrás: Twitter)  

A borosta az elmúlt években aranykorát éli, tulajdonképpen egy percre sem esett ki a legmenőbb dolgok sorából. De a szakállviselés is erősen követi, sőt talán mára már kijelenthetjük, hogy sokkal nagyobb teret hódít magának a férfiak köreiben, mint pár évtizeddel ezelőtt. És amennyiben hinni lehet a kutatásoknak ez a férfidominancia számlájára írható. Értve ezalatt, hogy a viselőjének magabiztosságot ad. Naná, hogy ennek is a hölgyek kegyeiért folyó harchoz van köze. Ki gondolta volna, hogy ez nem így van? A nők a szakállat vagy borostát viselő férfiakat ösztönösen választják ki, mert egyfajta védelmet sugároznak a külsejükkel és a hölgyek alkalmasabbnak találják őket hosszú párkapcsolatra vagy továbbmenve akár családalapításra is.  Legalábbis ezt támasztja alá a Journal of Evolutionary Biology oldalán publikált, 8520 nő részvételével készített felmérés.  

(Forrás www.pexels.com)

De ez a felmérés is, mint a legtöbb, a párválasztás szempontjából vizsgálja a kérdést. Én személy szerint szívesen továbbmennék és érdekelne a lányok vagy asszonyok véleménye arról, ha hirtelen felindulásból párjuk vagy hites uruk dönt úgy, hogy elásatja a borotváját a kert végébe Bodri kutyával a tegnapi csöves csont mellé. Persze tudom- tudom, a szerelem mindent legyőz vagy egy stabil párkapcsolatban egy ilyen dolog már nem jelenthet akadályt. És hát bizony valószínűleg a válóperek alkalmával elenyésző számban jelenik meg okként, hogy a párom szakállat növesztett, vagy épp levágta és most úgy néz ki, mint egy 18 éves :D DE most kicsit komolyabbra fordítva a szót. Elképzeltétek már valaha, hogy csupasz arcú párotok szakállat eresszen pocak helyett csak úgy divatból? Miért ne? Hisz minden kornak megvan a férfiideálja, most úgy tűnik, hogy a szakáll térhódítása megkérdőjelezhetetlen.

Ha egy kicsit visszakanyarodunk a dolog elejére, hogy a pasik alapvetően utálnak borotválkozni, sajnos a szakáll növesztése még nem oldja meg ezt a problémát, hisz a hosszú arcszőrzet ápolása épp olyan fontos, mint a fejük többi részéé és nem igényel kevesebb törődést. 

DE talán megéri a fáradságot, hisz az internetes képek tucatjai sugallják, hogy nincs szexisebb egy szakállas pasinál ízléses tetoválással. Talán egy tengerparti háttér még tud dobni az összhatáson. Nincs igazam hölgyeim? 

(Forrás: https://www.pinterest.com )