5 perc az életedből az életedért?

Csajok
Typography

Amikor az írországi nők egy bizonyos életkort elérnek, egy nagyon fontos levelet fognak találni a postafiókban - egy meghívást az első kenetvételre.
A CervicalCheck program 25 és 60 év között ingyenes szűrést kínál, és a fiatalabb nők idegesek vagy kényelmetlenül érezhetik magukat, a szakértők mégis arra kérik a nőket, hogy rendszeresen végeztessék el, ahogy 25 éves kort betöltik. Beszéltünk Dr. Gráinne Flannelly, a CervicalCheck klinikai igazgatójával, arról, hogy mit várhattok el az első kenetvételedtől.

Csak 5 perc, ami az életedet mentheti meg!

Írországban a méhnyakrák veszélyeire figyelemfelkeltő hét indul a héten, január 28-tól február 3-ig. Ez a cikk ennek a keretében jött létre, hogy felhívja a vizsgálat szükségességére a figyelmet itt Írországban élő vagy más országban élő hölgyeknek. A (H)írmorzsák csapata elkötelezett abban, hogy ilyen jellegű kezdeményezéseknek helyt adjon.

Mintavételt elvégző kiválasztása
Miután megkaptad a meghívólevelet, a cervicalcheck.ie webhelyen kereshetsz orvost, aki a mintát leveszi. Jelenleg több mint 4500 ilyen kijelölt hely van, ahol elvégzik.

A kenetvétel előtt

Amikor megérkezel a klinikára, csevegni fogsz a mintavételezővel, akinek elmondhatod nyugodtan, hogy ideges vagy. Ezután egyedül maradsz néhány percig, hogy levetkőzz - talán javasolhatnánk, hogy szoknyát viselj, hogy megkönnyítsd az öltözködést a vizsgálat előtt és után. Amikor készen állsz, ráfekszel egy papírral borított ágyra.

Ne félj, az orvosk már láttak ilyet!

A vizsgálat során

A kenetvétel kb. 10 percet vesz igénybe, a vizsgálat megkezdése előtt elmondják, milyen pozíciót vegyél fel. "Nem fájdalmas, és általában nem is túl kényelmetlen. Egy kis műszert, amelyet speculumnak neveznek, behelyeznek a hüvelybe, hogy a kenetet vevők láthassák a méhnyakot, és ecsettel, segítségével leveszik a mintákat a sejtekből "- mondja Dr. Flannelly.

A vizsgálat után

A sejteket egy laboratóriumba küldik, és négy héten belül meg kell kapnod az eredményeket. Ha a teszt eredménye normális, akkor csak egy javaslatot fogsz találni a következő vizsgálat időpontjára. Menj fel a CervicalCheck weboldalára, írd be a PPS-számodat, a születési dátumodat, és pontosan megmondja, hogy mikor esedékes a következő vizsgálat. A CervicalCheck háromévente ingyenes teszteket ajánl fel a nőknek 45 éves korig, és ötévente mindaddig, amíg be nem töltik a 60 éves kort.

Ha a kenetteszt abnormális, akkor kapsz egy időpontot, hogy menj a CervicalCheck klinikák egyikére, amelyből 15 található Írországszerte. Az új vizsgálat és kezelés általában 4-8 hét között történik meg.

Ugorjunk egy szigetet, irány az Egyesült Királyság.

Mivel olvasóink között vannak Észak-Írországból is, őket ez a rész érinti. Dr. Kristy Lau néhány megnyugtató tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy miért ne késleltesd a vizsgálatot. Az Egyesült Királyságban a Jo Cervical Cancer Trust kutatója kimutatta, hogy több mint egyharmada (35%) a nőknek nem végezteti el a vizsgálatot, mert problémájuk van a testükkel.

További okok közé tartozik, hogy aggódnak a hüvelyük miatt (34%), és aggodalmukat fejezi ki az esetleges (38%) illat miatt. A 25 és 35 év közötti nők körében végzett vizsgálat szintén azt állapította meg, hogy egy harmaduk (31%) nem megy el vizsgálatra, ha csak le nem vaxolták vagy borotválták a bikini vonalaikat. Igaz, hogy a fehérnemű levétele után az időjárásról való beszélgetés, nem olyan csábító dolog, miközben az intim testrészeidet vizsgálják, de ez rendkívül fontos vizsgálat, amelyet csak három-öt évente (az életkortól függően) kell elvégeztetni. Nem hagynád ki a fodrász, a körmös vagy a fogorvos időközönkénti látogatását sem, így nem lehet mentség arra sem, hogy kihagysz egy olyan vizsgálatot, amely potenciálisan megmentheti az életed.

Dr. Kristy Lau, az NHS regisztrált és magán GP a GPDQ-ban, az Egyesült Királyságban, megnyugtató tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy a nők miért ne aggódjanak a kenetvétellel kapcsolatban.

1. Nem ítélkezünk a testedről – láttunk már mindenféle fajtát

"Nagyon komoly munkánk van, és minden figyelmünkre és összpontosításunkra szükségünk van, hogy a munkát elvégezzük - nincs időnk a test alakjának megítélésére, nem beszélve a hüvely kinézetéről. Az utolsó dolog, amit nem szeretnénk, hogy megtörténjen az, hogy valaki kényelmetlenül érezze magát, tényleg nem érdekel, hogy a betegem meztelen. Mi szakemberek vagyunk, talán nem véletlenül. Minden beteg más. Ha aggódsz a hüvelyed „szagától” vagy megjelenésétől, akkor emlékezz, mindannyian láttuk már mindenféle fajtát. "

2. Valójában nem olyan fájdalmas, mint gondolnád

"Maga a teszt nem olyan fájdalmas, mint azt sokan hiszik, csak kissé kényelmetlen. Mint nő, ugyanebben a helyzetben voltam én is. GP-ként a legfontosabb gondom az, hogy megpróbáljam a lehető leggyorsabban és lehető legjobban odafigyelve elvégezni a vizsgálatot. A munkám részéhez tartózik az is, hogy segítsek a páciensnek ellazulni. Minél feszültebb vagy, annál kellemetlenebb a vizsgálat. A fájdalom eredetének többsége a szorongás miatt keletkezik, ami az izmok összehúzódását eredményezi, és ez megnehezíti a speculum beillesztését és megnyitását."

Ne félj a vizsgálattól, inkább élj!

3. Percek alatt végzünk

"Bár az egész vizsgálat az érkezéstől kb. 20 percet vesz igénybe, maga a vizsgálati rész általában legfeljebb három percig tart. A teszt során szeretem bevonni a pácienseimet egy alkalmi, barátságos beszélgetésbe, ahol beszélhetnek a közelgő vagy elmúlt hétvége eseményeiről. Ez segíthet a beteg nyomáscsökkentésében, oldja a feszültséget, így a teszt zökkenőmentesen zajlik. Egyesek azt mondják, hogy alig éreztek valamit a vizsgálat során. Ez valójában nem nagy ügy, és a halogatás csak a szorongásod és aggodalmaid fokozását segíti. A legjobb gyorsan átesni ezeken "

Hölgyeim, akik még esetleg nem voltak, illetve fontolgatják, kérem éljenek a lehetőséggel, hiszen az önök egészsége mindenkinek számít, és bár kellemetlen a vizsgálat de az egészségünkért megéri elvégeztetni.