A mai téma is igen sok családot érint. Ez a probléma régóta létezik, nem új keletű, de ebben is jelentős szerepe van a felgyorsult világnak, a sok ingernek és a társadalmi változásoknak is. Valamint a gyermekekkel, viselkedésükkel kapcsolatos kutatások is megszaporodtak, mígnem a történelem során a gyermeket kicsinyített felnőttként kezelték, az ez irányú gondolati változások az ötvenes években kezdődtek teljes gőzzel, szóval tudományos szempontból igen fiatalnak számít ez a terület.

Április 2, az autizmus világnapja

A mai cikk aktualitását az Independentben megjelent cikk szolgáltatja, valamint egy közelgő világnap is - talán a cikk megjelenésére már múlt lesz -, ugyanis az Autizmus világnapja: az ENSZ 62/139 számú határozata alapján  április 2. A téma nem más, mint az autizmus. A kórkép neve mindenki számára ismerős és azonnal a szemek előtt sok esőember jelenik meg, és a hozzá nem értő emberek azonnal rásütik az antiszociális, kezelhetetlen bélyegzőt ezekre az emberekre, de korántsem erről van szó. A cikkben egy, a világon egyedülálló, ám forradalmi kezdeményezésről olvashatunk. Ez nem más, mint a Shannon repülőtéren egy úgynevezett „szenzoros”, vagyis magyarra fordítva érzékelő szoba megnyitása volt. Mit is jelent ez? Pszichológiai szempontból a szó azt jelenti, hogy a külvilágból érkező ingereket érzékeljük az érzékszerveinkkel, amit ezután az idegrendszerünk feldolgoz (látás, hallás, tapintás, szaglás…).

Photo: UNICEF

Mai cikkem gondolatébresztő a témában, ami következtetést és jó megoldást nem fogalmaz meg, inkább gondolkodásra késztet.
A minap görgettem a jól ismert közösségi oldalt és hihetetlen mennyiségű kedves, mondhatni cuki videóba, képbe botlottam bele, ami mitagadás megmosolyogtatott, sőt melegséggel töltötte el a szívemet, de tovább gondoltam a témát, a gyermekeink személyiségjogai szempontjából.
Mindannyian tudjuk, hogy léteznek gyermeki jogok.