Téma sokakat foglalkoztat, szülőként az egyik olyan probléma, aminek megoldása lehetetlennek tűnik. Ez volt a téma Malahidon a Tipegő-Topogó baba-mama csoport 2018.03.10.-i foglalkozás beszélgetős órájában, ahová Hajniék hívtak meg, mint segítő, előadót. Konkrét tippeket várva a megoldásra. Örömmel megyek hozzájuk minden alkalommal, egy lelkes, kedves közösség, akik valóban érdeklődnek, mernek kérdezni, ami remek dolog. Ezúton is köszönöm a meghívást. Az érkezésemkor fejeződött be a foglalkozás. Hihetetlen jó dolognak tartom, hogy a hagyományok ápolása a cél, amit a lehető legkorábban kell elkezdeni,, mert máshol élünk jó, ha gyermekeink ismerik a gyökereinket, hagyományainkat.A másik nagyon pozitív dolog, hogy apukák is jelen voltak szép számmal, ami azt jelzi, hogy részesei gyermekük/gyermekeik életének.

A mai cikk szerintem fontos és érdekes, mivel az itt élő gyermekek között sokan kétnyelvűként nőnek fel, sokan csöppennek úgy egy új nyelvi környezetbe, hogy többé-kevésbé, már beszélik az anyanyelvüket. Nos, ezt a témát igyekszem ma körbejárni, kicsit elemezni.

Hogyan is kezdődik minden?
Adott egy pár, akik gyermeket szeretnének, hiszen ez a legmagasabb szintje egy kapcsolatnak. Ám azt hiszem, a legjobb szülő sem tudja, mi is történik ebben az időszakban. Kukucskáljunk, csak egy mélyebb bugyor felé. Első és legfontosabb dolog, hogy ez egy megfontolt döntés legyen, vagyis tudni kell, hogy a gyermek 24 órás elfoglaltság, minden NEKI rendelődik alá, miközben az egész addigi életünk megszűnik.

Április 2, az autizmus világnapja

A mai cikk aktualitását az Independentben megjelent cikk szolgáltatja, valamint egy közelgő világnap is - talán a cikk megjelenésére már múlt lesz -, ugyanis az Autizmus világnapja: az ENSZ 62/139 számú határozata alapján  április 2. A téma nem más, mint az autizmus. A kórkép neve mindenki számára ismerős és azonnal a szemek előtt sok esőember jelenik meg, és a hozzá nem értő emberek azonnal rásütik az antiszociális, kezelhetetlen bélyegzőt ezekre az emberekre, de korántsem erről van szó. A cikkben egy, a világon egyedülálló, ám forradalmi kezdeményezésről olvashatunk. Ez nem más, mint a Shannon repülőtéren egy úgynevezett „szenzoros”, vagyis magyarra fordítva érzékelő szoba megnyitása volt. Mit is jelent ez? Pszichológiai szempontból a szó azt jelenti, hogy a külvilágból érkező ingereket érzékeljük az érzékszerveinkkel, amit ezután az idegrendszerünk feldolgoz (látás, hallás, tapintás, szaglás…).

A mai cikket egy idézettel kezdem, ahogy a cím is mutatja különböző családi mintákról lesz benne szó.

Photo:BabyHug

Jó kérdés igaz?
Nos, mielőtt állást foglalnánk nézzünk a dolgok mögé egy kicsit, hiszen rengeteg érv van pro és kontra. Én megpróbálom elmondani ezeket, azután mindenki eldöntheti,  hogyan dönt hordozó ügyben.

Photo: UNICEF

Mai cikkem gondolatébresztő a témában, ami következtetést és jó megoldást nem fogalmaz meg, inkább gondolkodásra késztet.
A minap görgettem a jól ismert közösségi oldalt és hihetetlen mennyiségű kedves, mondhatni cuki videóba, képbe botlottam bele, ami mitagadás megmosolyogtatott, sőt melegséggel töltötte el a szívemet, de tovább gondoltam a témát, a gyermekeink személyiségjogai szempontjából.
Mindannyian tudjuk, hogy léteznek gyermeki jogok.

Az anya gyermek kapcsolat

A mai írás az anya-gyermek kapcsolat fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, valamint szeretnék szólni arról is, hogy az apák szerepe mennyire fontos ebben, mert úgy érzem, a szakirodalom kicsit mostohán bánik az édesapákkal a mai világban. Tekintettel arra, hogy a nemi szerepek határai eltolódtak, igenis kitüntetett szerep jut az édesapának is, akár ő marad otthon a babával, akár a klasszikus családfenntartói szerepet vállalja magára.

A mai téma is igen sok családot érint. Ez a probléma régóta létezik, nem új keletű, de ebben is jelentős szerepe van a felgyorsult világnak, a sok ingernek és a társadalmi változásoknak is. Valamint a gyermekekkel, viselkedésükkel kapcsolatos kutatások is megszaporodtak, mígnem a történelem során a gyermeket kicsinyített felnőttként kezelték, az ez irányú gondolati változások az ötvenes években kezdődtek teljes gőzzel, szóval tudományos szempontból igen fiatalnak számít ez a terület.

A finnek nem kis meglepetésre igen elől végeztek a Pisa-felmérésben. Azért is csodálkoztak mert szerintük a finn oktatási rendszerben sok minden rossz, és van még hova fejlődniük. Az USA is bőven lemaradt, de Magyarország sem igen dicsekedhet. A következő cikkemben, bemutatóm a "csodát".

Photo:Gettyimages

Folytatva a múlt héten megkezdett gondolatokat, most a születés utáni mozgásfejlődésről, annak fontosságáról fogok beszélni.
A múltkor cikkben nem tettem említést róla, hogy az ember soha életében nem képes annyit tanulni, fejlődni, mint az élete első hat évében, amivel a személyiség megalapozása le is fog zárulni.

More Articles ...

Page 1 of 3