A fiúk, akik New York-ig menekültek

A "fiúk" ma. Elmondásuk szerint, most is simán neki vágnának az útnak.

Ír történelem
Typography

1985-ben két srác, Keith Byrne (10) and Noel Murray (13), Darndale városrészből, Dublin címlapra került a nem mindennapi történetükkel. Felültek a Dart-ra és New Yorkban kötöttek ki, kijátszva 3 ország hatóságát. Izgalmasnak tűnik? Az is, jöjjön maga a történet.

Keith Byrne elmondta, hogy azért kerekedtek fel, mert szerettek volna találkozni kedvenc sorozatuk, a Szuper csapat egyik szereplőjével, B A Baracus-sal.A kalandjuk egy átlagos anyai intelemmel kezdődött: Ne menjetek messzire, az ebéd mindjárt kész! Jó anya, nem fogunk!

Ahogy mindjárt látni fogjuk, nem így lett. Elmentek Dart-tal Dún Laoghaire-be, ahol felszöktek egy kompra Holyhead felé. Elkerülték a jegyellenőröket, a vámvizsgálatot, érkezésük után vonatra ültek, és Londonig meg sem álltak. Pénzre közben a charity dobozokból tettek szert, így az élelem kérdés is megoldódott. A Heathrow reptéren a jegyellenőrzéskor azt hazudták, hogy a szüleik a sorban állnak és ők előre akartak csak jönni. Felengedték őket…. Az Air India légi társasággal repültek át New York-ba. “A repülö csak félig volt utasokkal, így nem volt próbléma helyet találni rajta.” Az eset azonban azért döbbenetes, mert 2 hónappal a kalandjuk előtt az Air India gépét felrobbantották dél Írország felett, 329 embert ölve meg, és elviekben szigorították a biztonságot a reptereken. Byrne visszaemlékezett, hogy az étel nagyon csípős volt a repülőn, és az akkori James Bond filmet vetítették a járaton.

Az útjuk vége, közvetlenül a landolás után ért véget, egy banális hibát elkövetve: A JFK reptéren az ott posztoló rendőrt kérdezték meg, merre van a városba vezető út? A rendőrnek persze gyanús lett a két ír srác, ezért az őrsre vitte őket, majd onnan hamarosan egy hotelbe vitték át őket, ahol négy biztonságőr vigyázott rájuk. Ahogy elmondták, úgy éltek ott, mint a királyok, jobbnál jobb ételeket kaptak, miközben újságírók hada sorakozott interjút készíteni velük.

Keith Byrne most 42 and Noel Murray 45. Mind a ketten Darndale-be élnek családjukkal. Elviekben, hamarosan lesz film is belőle. Vajon, most is sikerülne nekik?