A 170 éves zászló - avagy 11 tény az ír trikolorról

Geraldine Plunkett Dillon kokárdája

Ír történelem
Typography

Meglepő lesz, de egyidős a magyar trikolorral. Magyarországon ebben a formában 1848-tól használták a francia forradalom hatását tükrözvén. Az írek sem maradhattak ki ebből a buliból. Március 7.-én 170 éves lesz az ír trikolor.

Ahogy mondtam, bemutatunk 11 fontos tényt, amit ha megjegyzel, máris okosabb leszel sok itt élőnél.

1. Az ír trikolor csak 1916-ban lett ismert a tavaszi felkelés ürügyén, de az első használata, mint a magyar trikolornál 1848-ra datálódik, Waterfordban. A fiatal írek vezetője, Thomas Francis Meagher volt az, aki először lengette meg Waterford-ban a ma ismert trikolort.

Thomas Meagher, az ír trikolor meghonosítója

2. Ismét egy kis párhuzam a magyar trikolorral, hogy első említése 1830-1844 között volt, de 1848-ban lett országosan elterjedve, amikor is a francia trikolorral együtt tették ki, hogy emlékezzenek a francia forradalomra.

3. Ezekben az időkben Írország erősen megosztott volt a protestáns és katolikus népesség miatt, nem elfeledve a nagy éhség korszakát sem, ahol 1 millió fő halt éhen, másik egymillió kivándorolt.

4. A már említett Thomas Meagher, aki először lobogtatta meg a trikolort Waterford-ban, össze akarta fogni az ország protestáns és katolikus felekezeteit a szabadságért folyó küzdelemben.

5. Ugyancsak nem titok, hogy Thomas Meagher le volt nyűgözve az európai forradalmak híreitől, mind a magyar, az osztrák, és a lengyel eseményektől, ahol az uralkodókat elűzték. Ezt szerette volna elérni Írországban is. 1848 áprilisában Franciaországba utazott, hogy gratuláljon a franciáknak ahhoz, hogy elkergették Lajos Fülöp királyt. Ottlétükkor francia asszonyok selyemből, egy szép ír trikolort szőttek.

6. 1848. április 15.-én Thomas Meagher bemutatta a zászlót az ír népnek, elmagyarázva, hogy a fehér szín a két szín között a megbonthatatlan szövetséget jelenti a protestánsok és katolikusok között.

7. Nem sokra rá hősünket perbe fogják, hogy felkelést akart szítani a fiatal írek segítségével. Két vezetőjük időben lelépett, és Amerikában létrehozzák a Fenian szövetséget ( ezekről már írtunk itt)

8. A húsvéti felkelés során 1916.április 24-én az ír önkéntesek, illetve a polgári hadsereg ezt a zászlót tűzte ki a GPO tetejére.

9. A függetlenségi háború során az IRA használta a zászlót (1919-1922), majd a polgárháború után az ír szabadállamok zászlaja lett (1922-1937) és innen jegyzik be az ír alkotmányba is

10. A fehér színt már magyaráztuk, a zöldet az 1790-es években használta az egyesült írek szövetsége, így lett a trikolor egyik alkotó eleme, reprezentálva a katolikusokat.

11. A narancsra már nem nehéz rájönni kik ők. Ők a protestánsokat jelöli. Ezzel is jelezni kívánták, hogy mindenkire számítanak az ír állam létrejöttekor.

Röviden ennyi lenne a zászló története. Most már el lehet kápráztatni az ír ismerősöket a tudásunkkal.