Top Stories

Grid List

Meglepő lesz, de egyidős a magyar trikolorral. Magyarországon ebben a formában 1848-tól használták a francia forradalom hatását tükrözvén. Az írek sem maradhattak ki ebből a buliból. Március 7.-én 170 éves lesz az ír trikolor.

Február 1: Szent Brigid napja

Ír történelem

Az íreknél már megszokhattuk, hogy sok szent van és nagyon büszkék rájuk. Február 1. az ír néphagyományban a tavasz kezdete és a farmereknek amolyan „újév” kezdet is. Az alábbi cikkben kicsit utána jártunk mit is takar Szent Brigid napja, milyen hagyományokat őriznek, ápolnak belőle az írek.

Mi - akik Dublinban lakunk - tudjuk, hogy az O’Connell Street telis-tele van történelemmel. A belvárosban járva még mindig fel lehet fedezni az egykori gyarmati emlékeket, de az egyik legnagyobbat, azt már nem.

Ma ünneplik az amerikai barátaink a Függetlenség Napját. Sokan nem tudják, még az amerikai emlékezetben is elhalványodott egy ünnep, amely szintén a függetlenséget hívatott ünnepelni, igaz más dátummal. Mi itt a (H)írmorzsán most kísérletet teszünk ennek a felelevenítésére is.

A március ünnepe sajnos nem mindenkinek volt vidám. Míg az 1989 decemberi romániai forradalom úgy tűnt, hogy összehozza a románokat és a magyarokat, ez a helyzet gyorsan megváltozott Marosvásárhelyen annak ellenére, hogy 1989 végén magyar és román együtt védte Tőkés Lászlót, illetve kéz a kézben énekelte Románia jelenlegi himnuszát a Desteapta-te romane-t (Ébredj, román!) Mégis mi lehet az oka annak, hogy 1990. március 19.-én Marosvásárhelyen nekiestek a románok a magyaroknak? A következő cikk bemutatja az eseményeket és azok okait.

Már nem csak Indiában ismert ez az ünnepség, amikor emberek színes porokkal dobolják egymást, de a világ számos országában hatalmas bulikhoz, vagy eseményekhez kötve bátran állíthatjuk, túllépte India határait.