81 hónap után nem kínai a legjobb pingpongos

Egyéni sportágak
Typography

Azt már december közepén lehetett tudni, hogy az asztalitenisz világranglistát Dimitrij Ovtcharov fogja vezetni, de csak január elsején vált hivatalossá, hogy a német az első.

Ovtcharov a kínaiak hosszú dominanciáját törte meg ezzel. Az elmúlt hat és fél évben, pontosabban 81 hónapban csak kínai állt az élen a férfiaknál.
A 29 éves német az asztanai World Tour nagydöntőjében biztosította be első helyét már azzal, hogy a nyitókörben legyőzte a japán Niva Kokit. Ovtcharovnak nagy éve volt, megnyerte a Europe Top 16-ot, az Indian Opent, a Bulgaria Opent és a China Opent is. Ez utóbbin a legjobb kínaiakkal nem kellett játszania, mert Ma Longék a felfüggesztett női kapitányért, Kung Linghuiért protestálva visszaléptek a meccseiktől, Ovtcharov így honfitársával, Timo Boll-lal döntőzött és nyert hétszettes csatában.
Az októberi világkupában ugyanez megismétlődött, ott is Ovcharov nyert - hat játszmában győzte le Bollt -, aki korábban az olimpiai és világbajnok Ma Longot ejtette ki a tornán. Legutóbb 2011 márciusában fordult elő, hogy nem kínai játékos vezeti a világranglistát.

(index.hu alapján)