Hyderabad, a virágzó város

Morzsa Konyha
Typography

A mai (H)írmorzsák és az Írországi Magyarok Rádió elhozta nektek India egyik leggazdagabb városának konyháját. Nem profi szakácsok vagyunk, így aki Gordon Ramsey féle show-ra vágyik, az görgessen is tovább, mi csak átlagos hobbi szakácsok vagyunk.India egy kontinensnyi ország, sok-sok nyelvvel, és kultúrával. Nem véletlen, hogy az angolok Indiát a korona ékkövének tartották. Színes, igazi meseszerű ország, európai szemmel talán furcsán ható szokásokkal, de annál szívélyesebb emberekkel. India közepén található Hyderabad két államnak is a „fővárosa”, 7.75 milliós lakósával pedig a 4.-ik legnépesebb indiai város. A városz a XVII.sz. derekán alapították, és hamarosan a művészet, tudomány és kultúra fellegvára lett. A mogul birodalom miután leigázta, tovább folytatta a város bővítését A mogul iga lerázása után külön államként funkcionált. Mesés gazdagságának híre messzire eljutott.1918-ban megalapították az Osmania egyetemet, amely igen jó hírnévnek örvendez a mai napig is. 1947-ben, India függetlenné válásakor még mindig külön állam volt, és szeretett volna az is maradni, ám az akkori vezetés „meggyőzte” őket a csatlakozásra. Ha megkérdezitek az indiai ismerőseiteket, melyik konyhát tartják a legjobbnak Indián belül, sokan fogják Hyderabad-ot megemlíteni.lehet is benne valami, mert bevallom, én szeretem a konyhájukat, de ennek a térségnek az ízei jobban bejöttek. Az első videómon már egy étel elkészítettem, ez volt a vajas csirke, ma azonban két ételt készítek el, amit nem igen találtok meg éttermekben sajnos. Vagy ha igen, az sajnos csalódást okozhat.

 
Az első ételem a Chicken 65, amelynek neve a Tamil Nadu-i katonai támaszpont konyhájából származik, ahol az ottani szakács egy mindenki által érthető ételt akart csinálni, így az étlapon a 65-ös szám, ami még üres volt beírta, hogy csirke. Ez összeolvadt a sorszámmal később, majd így indult el hódító útjára.

A másik ételem, a Wajeed kaa buhaya huva murgh, amit Wajeed barátomtól tanultam meg főzni, aki anyukájától tanulta. Ezt pláne nem találjátok meg az éttermek listáján.

Nem is rabolom a szót, jöjjön a videó. Jó szórakozást, ha tetszett ígérjük folytatni fogjuk.