Minek cirkuszba menni? Ott a Brexit!

Nemzetközi morzsák
Typography

A Brexit már-már tragikomédiába fordult. A probléma az, hogy több millió ember megélhetése is benne van a pakliban. A belga miniszter szerint durván 1.2 millió munkahely szűnhet meg a Brexit hatásaként. Ennek eddig a legnagyobb vesztesei a pénzügyi szféra és a televíziós tartalomszolgáltatók, akik a UK-ból sugároztak adásokat.

Egyre fogy a levegő Theresa May kormánya körül, és egyre több álmatlan éjszakája van a brit miniszterelnök asszonynak, aki éveket öregedett ez alatt az idő alatt. Most már Theresa May is nyíltan arról beszél, hogy nem lesz megállapodás, és vészforgatókönyvet kell érvénybe léptetni. Az EU nem adja meg azt a lehetőséget a briteknek, hogy kilépésük után is megkapják a vámuniót és más kedvezményeket, amellyel a népüket hitegették, s ha ez a tény nem lenne önmagában elég, akkor ott van még Észak-Írország és Írország határkérdése is. Ez utóbbi nem kis vitákat szül, és amolyan ütőkártya funkciót tölt be az EU vezetőinél.

A britek nem használták fel a rendelkezésükre álló két évet, s ez most csúnyán visszaüt nekik. Amikor bejelentették a válást, akkor még a nagybirodalmi egójukban bíztak, hogy majd az EU meghajlik előttük. Nem így történt, sőt az EU diktál, a brit bulldog pedig apportírozik. Ezek a tárgyalások nagyon megosztják a brit pártokat, és nem ritka, hogy saját berkeiken belül is óriási viták alakulnak ki. Nemrég ugyebár lemondott a Brexit ügyeket tárgyaló miniszter, majd a külügyminiszter is, mert érzik, ebből nem lehet jól kikerülni.

Beszélnünk kell a mámor utáni ébredésről is, amely az eddigi szakadáspártiak körében jön elő egyre gyakrabban, miután szembesülnek azzal, hogy sok minden nem úgy lesz, mint ahogyan ígérték nekik. Jelenleg egy petíció kering, amelyet már 370 ezren írtak alá, és az újabb népszavazást sürgetik a bennmaradásról. A gond az ebben az esetben is, hogy többen is indítottak ilyen referendumot, anélkül hogy összefogtak volna, elaprózva így megint az újraszavazást kérők számát. Itt is inkább az érdekek vannak előtérbe helyezve, mintsem a valós cél, s pont ilyenek miatt nem halad a Brexit tárgyalás sem előre.

Theresa May, miután két minisztere is lemondott, saját kezébe vette a tárgyalások menetét, próbálva menteni a mundér becsületét. A tárgyalások persze most sem állnak le a nyáron, így May miniszterelnök asszony nem eshet ki a gyakorlatból, ám belebukhat az egészbe a kormányával együtt. Jelenleg ő is elismeri, hogy megegyezés nélküli kilépés lesz, amely nem éppen kedvező képet ad a jövőre nézve. Csak pár példa: a kilépésüket követően, megegyezés híján, a Londonból illetve odatartó gépek nem szállnának fel a közös légtér használatával kapcsolatos megegyezése nélkül. A hajózást is érzékenyen érintené, de főleg az árukat, mint mondjuk az élelmiszereket, amelyek gyorsan romlanak. A gyógyszeripari termékekből már elkezdték a raktározást, mert kilépés után, hiányok léphetnének fel. A font is zuhanásnak indult, mint amikor a Brexit bejelentés megtörtént, akkor a font 10-15%-ot zuhant.

A végére megemlíteném azt, hogy az EU államok sem igen örülnének egy megegyezés nélküli Brexitnek, mert ennek ők is vesztesei lennének, igaz kisebb mértékben, mint a britek. May nemrégiben találkozott az osztrák és cseh államfővel, mintegy támogatót keresve a megállapodáshoz az EU-val. May-nek igyekeznie kell, mert nemigen akad támogatója az öreg kontinensen, főleg úgy, hogy London minden pozitív dolgot megtartana, ami az EU-ban volt, kivéve a munkaerő szabad áramlását és a szabad lakhelyválasztást. Írországra nem számíthat, hiszen ők egy dologban érintettek, hogy ne épüljenek határok a smaragd szigeten. Sokan azt gondolják manapság, hogy egy lehetséges unió jöhet létre, ám ennek még nincs itt az ideje. Az ír miniszterelnök mindenesetre gesztusértékű lépéseket tett, mint például az orániai rend központjában tett látogatása, amelyben először tett hivatalos látogatást ír miniszterelnök. Ezek a lépések egy jól megtervezett folyamat lépcsői, melynek végén ott lehet az áhított egyesülés. A cirkusz megy tovább, csak a mi zsebünkből és a mi bőrünkre.