4 millió állampolgárság visszavonására készül India

Nemzetközi morzsák
Typography

India egy igen szokatlan húzással jött elő. Az észak-keleti államban, Ássam tartományban élők közül 4 millióan számíthatnak arra, hogy elvesztik indiai állampolgárságukat a közeljövőben.

Azok, akik tudják bizonyítani, hogy ők Banglades függetlenné válása előtt jöttek Indiába - azaz 1971. március 24-ig bezárólag -, azoknak nem kell félniük. Az indiai kormány szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy véget vessenek a „bangladesi illegális menekült hordák” beáramlásának. Szakértők szerint a háttérben jóval több lapul ennél, mint az állampolgárság megvonása, ez sokkal inkább etnikai tisztogatást jelent s félnek, hogy lázongások ütik fel majd a fejüket.

Az indiai kormány szerint nem kell tartani az azonnali deportálások megkezdésétől, mivel ez hosszabb folyamat lesz, és alapos vizsgálat alá fogják helyezni az érintettek ügyét. Banglades, mint ismert 1971.március 25.-én kiáltotta ki a függetlenségét Pakisztántól, ahol addig, mint Kelet-Pakisztán szerepelt. Ekkor történt meg, hogy 30 millió menekült indult és telepedett le Ássam tartományban. Az indiai kormány ezért azokat, akik ettől a dátumtól kezdve érkeztek be Indiába, felülvizsgálja állampolgárságuk jogosságát. Ez közel 4 millió embert jelent. Ez a rengeteg ember hontalan lesz, mert nem lesz állampolgárságuk, így kiszolgáltatottakká válnak. Egy újabb humanitárius katasztrófa elé nézhet a világ, ha ez tényleg bekövetkezik majd.

Az indiai kormányzó nacionalista párt elnöke Modi, nem titkoltan a muszlimokra hegyezte ki ezt a rendelkezést. Hindu lévén az álma, hogy India visszatérjen a hindu gyökereikhez, ez pedig bizony nem lesz egyszerű, hiszen a muszlim lakosság igen számottevő a kontinensen. Sokan félnek attól, hogy India, Mianmarhoz hasonló problémákat fog előidézni. Ha emlékeztek az ottani kormány a muszlim lakosságot szinte teljesen kiirtotta, vagy elüldözte. Ássam, tartományban a bengáli népcsoport lakik - akik zömében muszlimok -, most várhatóan hasonló dolognak lesznek kitéve, ha nem változik semmi. Az emberjogi szervezetek tiltakozására kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozzák, hogy nem a vallási vagy népcsoportbeli származás alapján fognak dönteni, hogy kitől vonják vissza az állampolgárságot, majd telepítik ki. Ugyanakkor azt se felejtik kihangsúlyozni, hogy a hindukat India tárt karokkal várja.

India elindult egy úton, amely nem biztos, hogy a békét fogja szolgálni. A muszlim közösségek igen számottevőek a kontinensen, így ezek a változtatások engem a darázsfészekbe nyúlásra emlékeztetnek. Szakértők szerint, ha Modi és kormánya ezt végigviszi, akkor még egy konfliktussal tűzdelt része lesz a világnak, s hatalmas menekültáradatot indíthat el Európa már így is terhelt határainak irányába. Reméljük a józan ész fog majd dönteni!