Ethno? Sanzon?

Hazai morzsák
Typography

Két igen különleges szó, mely jelentés tartalmában eltérő, de egy csapat munkájának köszönhetően egy újfajta hangzás, életérzés megjelölése lett. A mai zajos világunkban azt gondolnánk, hogy a minőségi zene réteg zene, és igen kevés ember az, aki meghallgatja. Én, mint egy igazi rocker, kevés hajjal igaz, ezt cáfolom. Igen is szükség van olyan zenékre is, amelyek elringatnak, felemelnek és még mondani valójuk is akad. Az Ethno Sanzon pedig egy ilyen zenekar. Nem másolnak, inkább újragondolnak és formába öntenek. Kreatív csapat, eddig nem hallott stílusban. Pozsgai Mártával beszélgetek, aki a zenekar vezetője, megalapítója.

Tagok (b-j):Major Kata (bőgő,vokál), Batta Gábor (harmónika), Mülhauser Martina (ének), Vincze Gyula (cajon), Pozsgai Márta (hegedű)

Polgári foglalkozásotok, elfoglalt életetek van, család, gyerek, egyebek…Miből nő ki egy zenekaralapítás gondolata?


Az alapítás ötlete tavaly novemberben vetődött fel. A titkos zenei kincsesládámban lapult néhány dallam, és annak a hangszeres felállásnak a terve, amely mára a zenekart jelenti. Én nem álmodozó, hanem megvalósító típus vagyok. Ott volt bennem a szándék, de kellett hozzá Vincze Gyula (cajon) biztatása is. A tagok részben ismeretség, részben a jószerencse folytán kapcsolódtak a projekthez.

Az zenei ötlet adott volt, de a megvalósítás csapatmunka. Amit a többiek hozzátesznek, hozzátettek, attól alakult ki az igazi Ethno Sanzon hangzás.

Honnan a névválasztás?

Nem a név határozta meg a zenekart. Sőt, nagyon sokáig, kínosan sokáig nem is volt nevünk.
Adott volt a zenei világ, az, hogy népzenei eredetű, valamint népzenei ihletésű dallamokat dolgozunk fel, a hangzás pedig kicsit sanzonos lett. Részben a hangszerek miatt, részben Martina hangja miatt, részben az édes-keserű, melankólikus szövegek miatt.

Már jóideje alakulgattak a számok, és túl voltunk többszáz névötleten, amikor egyszer autóvezetés közben ugrott be, hogy tulajdonképpen alkottunk egy saját műfajt: ethnosanzon… Innen már csak egy picike tyúklépés volt zenekarnévvé konvertálni a szóösszetételt.

Szeretem kihangsúlyozni, hogy a sanzon azért nem egyszerűen ennyi. Nem egy hangzás. Nem egy érzés, nem csak ennyi. A sanzonnak mindig van mondanivalója, ami legtöbbször kicsit filozófikus, elgondolkodtató. A mondanivalóról, a szövegekről Mülhauser Martina gondoskodik- aki a feladatot zseniálisan oldja meg.

Ha már itt tarunk, bemutatnád a zenekari tagokat??

Kezdem-folytatom Mülhauser Martinával. Martina meghatározó eleme, formálója - és teszem hozzá igen nagy szerencséje is a zenekarnak. Szövegei ütnek, a színpadon sugárzik, hangja különleges, egyszerre erőteljes és lírai. Olyan formátumú személyiség, akivel öröm és megtiszteltetés együtt dolgozni.

Bőgősünk Major Kata. Mondhatnánk, hogy a véletlen sodorta közénk, de igazából pont rá vártunk. Valami egészen elképesztő zenei alkalmazkodóképességgel van megáldva. A különböző stílusok között gond nélkül közlekedik, ami a mi zenénkben létszükséglet. Noha mindig azt mondja, hogy ő csak a háttérben szeret pengetni, de a valóság az, hogy nagyon is markáns jelenség a színpadon. A színpadon kívül pedig végtelenül korrekt és együttműködő partner.

Batta Gáborhoz régi ismeretség fűz, bár ahogy lenni szokott, a szálak néha lazábbak, néha szorosabbak. Gábor és harmónikájának hangzásvilága, a korábbi életében bejárt folkzenei múltja, a hangszerén megszólaló finom játék és az erőteljes szólókban megjelenő sodró lendület váltakozása különleges világok ízét adja a zenéhez.

Vincze Gyula cajon játéka azt hozza a zenekarban, ami nem a folk. A könnyűzene minden műfaját megjárta már. Hihetetlen rutinja van az együttzenélésben. Amennyire pontos, és határozott a dobolása, ugyanannyira pontos és átgondolt rálátással bír zenei és emberi értelemben a csapat működésére. Én személyesen sokat köszönhetek neki a zenekarral kapcsolatosan. Igazi szemléletformáló gondolatokat kapok tőle, jó kérdéseket tud jókor felvetni.

Itt megállítanálak egy pillanatra, talán nem mindegyikünk ismeri ezt a hangszert, a cajont, bemutatnád?

Azt hiszem, hitelesebb, ha e teintetben Gyulát idézem:
“Mint egy összetákolt faláda, melyen itt-ott meglazultak a szegek!
A cajon mai formájában és zenei alkalmazásában újnak számító ritmushangszer. Ősét leginkább a dél-amerikai Peruból eredeztetik. A cajon minden túlzás nélkül egy csoda!
Néhány évtizedes térhódítása nagyszerűségében és egyszerűségében rejlik. Szerencsére már egyre többen ismerik.
Egymaga képes a különféle változatos hangszínek és effektek megszólaltatására. Sokszor egyéb ütős kiegészítés nélkül is teljes lesz tőle a zene.
Izgalmas, inspiráló és élvezetes a játék vele.”


Márti, milyen volt a Te utad idáig?

Jómagam sok év klasszikus hegedű tanulmány után kezdtem folk és könnyűzenével foglalkozni. Különösen érdekelt és érdekel a hegedű könnyűzenében betölthető szerepe. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy annakidején, 6 évesen a legjobb hangszert sikerült válasszam. Nemrégiben- kilépve a hagyományos hegedűk köréből- áttértem az öthúros hegedűre. Ezzel új távlatok nyíltak, boldogan próbálkozom azok kihasználásával.


Fél éves a zenekar, de a Facebook oldalatok, honlapotok izgalmas, sűrű programot mutat. Mennyire zsúfolt a naptárotok?

Szerencsére sok kérés megtalál minket. Mögöttünk van atavaszi és az őszi Etyeki Piknik, egy szentendrei, egy vértesboglári koncert, játszottunk a Pálvölgyi Cseppkőbarlangnál, és megjártuk a Sátoraljaújhelyi Összművészeti Fesztivált. Nemrég volt egy izgalmas gasztrokoncertünk Győrben CreativeChef Eszterrel, de vár ránk Őrmező Ünnepe, a Kelenvölgyi Ezerjó fesztivál, valamint Tét .
Noha a zenekar nemrég kezdett koncertezni, fantasztikus érzés, amikor a színpadról azt látjuk, hogy kezd kialakulni a törzsközönség: ugyanazokat az arcokat a harmadik-negyedik koncerten látjuk viszont.
Komoly megerősítés az is, hogy a koncerthelyszínek maguk a fellépés után úgy köszönnek el, hogy mindenképpen szeretnének minket viszontlátni.

 

Köszönöm a beszélgetést, igazán felüdítő volt ez a beszélgetés, miközben a háttérben a zenétek szólt. Aki szeretne többet megtudni az együttesről, keresse fel bátran a weboldalukat, vagy a facebook oldalukat, ahol találhattok egyéb csemegéket is. Lentébb pedig egy speciális mixet hallhattok az együttes hozzájárulásával.