„Plan B”- gyógyszerhiány esetére

Írországi morzsák
Typography

Írország elkezdte a felkészülést arra az eshetőségre, ha gyógyszerhiány lépne fel, egy a nem megegyezésen alapuló Brexit esetén- mondta a Taoiseach egy interjúban.

Ahogy a Taoiseach, Leo Varadkar elmondta, vannak terveik erre az eshetőségre nézve is. Amennyiben nem tud az EU és UK megegyezni a kilépésről, úgy fel kell készülni arra, hogy egyes gyógyszeripari termékekből hiány léphet fel.

„Van egy fajta aggodalom abba az irányba, ha a Brexit tárgyalások zátonyra futnának. Sok gyógyszeripari termék beszerzése a UK-n keresztül történik, és sok cég mindkét ország piacát egyként kezeli. Minden, a csomagolástól, az angol nyelvű ismertetőn át az Írország és UK területén készül. Néhány cégnek kicsi lenne az ír piac egyedül, így inkább UK-ban marad, amely ha kilép az EU-ból, nehezebbé tenné jónéhány gyógyszer elérését.”

Hasonlóan a britekhez, Írország is elkezdte a betárazást számos gyógyszer-készítményből a jövőre való tekintettel. Mint ismeretes, a britek már elkezdték a betárazást gyógyszerekből, vérkészítményekből, mivel belátható időn belül nem lesz megállapodás a válásról.