Állás elvesztése

Állás elvesztése
Typography

Széles körben elismert, hogy az állás elvesztése lehet az életben a legnehezebb dolgok egyike. Ez a fordítás egy bevezetés azokról a kérdésekről, amelyeket át kell gondolni, ha valaki elveszti az állását.

Elbocsájtás és leépítés

Ha valaki elveszti az állását akkor vagy leépítették vagy elbocsájtották. Leépítés esetén az adott személy jogosult végkielégítésre. Érdemes utánajárni, hogyan adóztatják a végkielégítést. Ha valakit elbocsájtottak az állásából, akkor ellenőrizni kell, hogy a munkavállaló igazságos okokból bocsájtotta-e el őt. Ha valaki aggódik az elbocsájtása miatt, akkor meg kell tudni az igazságtalan elbocsájtással kapcsolatos törvényben meghatározott jogait. Amikor az adott személy elveszti állását, jogosult értesítésre és szintén jogosult lehet fizetésre bér és szabadság helyett.

Társadalombiztosítás (PRSI) és adó

Ha valaki elveszti az állását, akkor munkanélküliként kell regisztrálnia a helyi Intreo központban vagy szociális segélyirodában még akkor is, ha nem jogosult munkanélküli kifizetésre. Az adott személy feliratkozhat megelőlegezett társadalombiztosítási hozzájárulásra így nem fog szünet lenni a társadalombiztosítási hozzájárulásaiban.

Az adott személy jogosult lehet adóvisszatérítésre, ha bizonyos ideje munkanélküli.

Érdemes megjegyezni: 2019. január 1.-től a munkavállaló nem kap többé P45-öt ha elveszti az állását. Az adóhivatal PAYE modernizációs programja értelmében a P45 dokumentumokat eltörölték és egy online rendszerrel helyettesítették. Jelenleg ha valakinek megszűnik az állása, akkor a munkáltató beviszi az utolsó munkanap dátumát és az utolsó fizetéssel, valamint levonásokkal kapcsolatos adatokat az adóhivatal online rendszerébe. Ezeket az adatokat az adóhivatal myAccount oldalán keresztül lehet elérni.

Szociális segély és egyéb támogatások

Az adott személy jogosult lehet munkanélküliségi szociális segélykifizetésre. Ha valakinek elég társadalombiztosítási hozzájárulása van, akkor jogosult lehet álláskeresői támogatásra (Jobseeker’s Benefit). Ha valakinek nincs elegendő társadalombiztosítási hozzájárulása, akkor jogosult lehet álláskeresői segélyre (Jobseeker’s Allowance), amely egy vagyonfölbecslésen alapuló támogatás. Az  adott személy körülményeitől függően jogosult lehet egészségügyi kártyára (medical card) vagy háziorvos látogatási kártyára (GP visit card) és egyéb olyan másodlagos támogatásra mint a lakbérkiegészítés (Rent Supplement) a kiegészítő segélyterv értelmében.

Munkakeresés

Számos információ segít az adott személynek állást találni, beleértve az újságokat, fejvadász cégeket és weboldalakat. Vannak olyan szervezetek is, amelyek segítenek az adott személynek. Regisztrálni kell a helyi Intreo központban vagy szociális segélyirodában állással kapcsolatos információért. Az Intreo központ vagy szociális segélyiroda szolgáltatásai közé tartozik a karriertanácsadás és az információ az állással kapcsolatos klubokról (Job Clubs), illetve tréningkurzusokról. A helyi foglalkoztatási szolgálatok (Local Employment Services - LES) segítenek hosszabb ideje munkanélküli embereknek tréningen és karriertanácsadáson keresztül, hogy a szociális segélyről visszakerüljenek a munkaerőpiacra. A hosszabb ideje munkanélküli személyek olyan foglalkoztatási terveket vehetnek igénybe, mint a közösségi foglalkoztatás.

Oktatás és képzés

A munka elvesztése után az adott személy dönthet úgy, hogy visszatér az oktatásba vagy szakképzésbe, illetve karrierirányt vált. Sokféle oktatási és képzési program kínál teljes és részidős programokat. A kurzusok közé tartoznak a felnőttoktatási és képzési kurzusok (Further Education and Training Courses (FET)), valamint az Oktatási és Képzési Testületek (Education and Training Boards) által biztosított képzések. Ha valaki munkanélküli, akkor jogosult lehet a szakképzési lehetőségek tervére (Vocational Training Opportunities Scheme (VTOS)) vagy a vissza az oktatásba segélyre (Back to Education Allowance).

Visszatérés a munkába

Ha valaki visszatér a munkába, akkor meg kell bizonyosodni arról, hogy az adó- és társadalombiztosítási levonásai megfelelőek-e. Az adott személynek értesítenie kell az Intreo központot vagy szociális segélyirodát amikor elkezd dolgozni.

Ha valaki egyéni vállalkozásba kezd, akkor jogosult lehet a vissza a munkába vállalkozói segélyre (Back to Work Enterprise Allowance).

Forrás: Citizens Information Ireland