Támogatott foglalkoztatás fogyatékkal élők számára

Fogyatékkal élők foglalkoztatása
Typography

Ha valaki fogyatékkal él és szeretne fizetett munkát találni vagy segítségre van szüksége az álláskeresésnél, akkor a foglalkoztathatósági szolgálat (EmployAbility Service - korábban támogatott foglalkoztatási szolgálat (Supported Employment Service)) segítséget nyújthat. Ez a szolgálat fogyatékkal élőknek nyújt támogatást és segítséget arra, hogy hozzáférhessenek a munkaerőpiachoz. A támogatásokat szponzor szervezet nyújtja a Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériumának nevében - lásd a “Szponzor szervezetek) c. részt lentebb.

Foglalkoztathatósági szolgálat (EmployAbility Service)

Ez egy foglalkoztatási és toborzási szolgálat amely segít fogyatékkal élőknek állást találni és megtartani azt. A szolgálat számos munkahelyi támogatást nyújt, például egy foglalkoztatási trénert, aki segít mind a munkáltatónak, mind az álláskeresőnek. Ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a foglalkoztathatósági szolgálatot, a foglalkoztatási tréner segítségét kell első lépésként kérnie ahhoz, hogy munkát kaphasson a munkaerőpiacon - lásd a “Foglalkoztatási tréner” c. részt lentebb.

A szolgálat által nyújtott támogatások közé a következők tartoznak:

  • Ingyenes toborzási és foglalkoztatási szolgálat
  • Képzett munkakeresőkről készített adatbázis
  • Elkötelezett, helyi munkaerőhöz történő hozzáférés
  • Foglalkoztatási trénerek professzionális csapatának folyamatos támogatása
  • Tanácsadás a foglalkoztatási támogatásokkal kapcsolatban - lásd lentebb

Foglalkoztatási támogatások

A Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériuma számos olyan foglalkoztatási támogatást finanszíroz, amelynek célja, hogy a fogyatékkal élő munkavállalók állást találjanak és megtartsák azt. Az ésszerű átalakítási alap (Reasonable Accommodation Fund) része az állásinterjúhoz tolmács biztosítása (Job Interview Interpreter Grant), a személyi felolvasó támogatása (Personal Reader Grant), a munkavállaló megtartásának támogatási terve (Employee Retention Grant Scheme) és a munkaeszközök/munkahely átalakítási terve (Workplace Equipment/Adaptation Grant). Egyéb támogatások közé tartozik a bértámogatási terv (Wage Subsidy Scheme) és a fogyatékosságra való érzékenyítési támogatás terve (Disability Awareness Training Support Scheme).

Foglalkoztatási tréner

A foglalkoztatási trénerek munka közben segítenek és folyamatos támogatást nyújtanak a résztvevőknek a foglalkoztatás előtt, közben és után.

Ha a munkavállaló fogyatékkal él, akkor a foglalkoztatási tréner a következőkben tud segíteni:

  • A képességek, érdeklődés és törekvések azonosításában. Ehhez a foglalkoztatási tréner leül a munkavállalóval és átnézi az oktatási profilját, valamint a képességeit és az érdeklődését.
  • Megtalálni a megfelelő állást, ahol a munkavállaló képességei, érdeklődése és tehetsége megfelel az állás követelményeinek
  • Az álláshoz kapcsolódó különböző feladatok megvizsgálásában és a szükséges támogatások megtervezésében
  • A munkához szükséges technikai és szociális képességek kifejlesztésében.

Foglalkoztatás biztosítása

Ha a munkavállaló és a foglalkoztatási tréner azonosították és megegyeztek abban a munkatípusban, amelyet az álláskereső szeretne megkapni, a következő lépés az állás megpályázása. A munkavállaló közvetlenül megpályázhatja azt az állást, amely megfelel a képességeinek és érdeklődésének, vagy a foglalkoztatási tréner segíthet az adott területen elérhető állások megpályázásában. Néha ez azzal járhat, hogy a foglalkoztatási tréner fölhívja a választott munkaterületen tevékenykedő munkáltatókat.

A foglalkoztatási trénerek folyamatosan támogatják a munkakeresőket különböző módon. Néhány munkakereső esetében (az adott munkakereső szükségleteitől függően) a foglalkoztatási tréner segíthet a foglalkoztatáshoz szükséges tréningben és közvetlenül a foglalkoztatás azonnali következményeként támogatást nyújthat azáltal, hogy kapcsolatba lép az adott személlyel és annak munkáltatójával. Más munkakeresők számára a foglalkoztatási tréner támogatást és tanácsot nyújthat amikor szükséges.

A kihelyezés során a foglalkoztatási tréner tájékoztatást, tanácsot és folyamatos támogatást nyújt munkáltatóknak. Alkalmanként a munkáltató és a munkavállaló arra az egyezségre juthat, hogy a foglalkoztatás nem működik. Ha erre az egyezségre jutnak, akkor a foglalkoztatási tréner közbeléphet és újra fölbecsülheti a helyzetet további támogatás és segítség tekintetében.

Szponzor szervezetek

A foglalkoztathatósági szolgálat szponzor szervezeteken keresztül működik. Ezek gyakran olyan helyi közösségi és önkéntes szervezetek, amelyek közvetlen szolgáltatásokat nyújtanak fogyatékkal élők számára. A szponzor foglalkoztatási trénereket alkalmaz a fogyatékkal élő mnkavállalók támogatására és szükségleteik kielégítésére.

Szabályok

A foglalkoztathatósági szolgálat programjában történő részvételhez 18 és 65 év közöttinek kell lenni és szükségesnek kell találni a foglalkoztatási tréner szolgálatait a foglalkoztatás biztosításához. Az álláskeresőnek készen kell állnia a munkavégzésre, az az meg kell lennie a szükséges képzésnek, oktatásnak, motivációnak és képességnek a munka elvégzéséhez a nyitott munkaerőpiacon.”

Díjszabás

A foglalkoztathatósági szolgálat programjában történő részvétel ingyenes. Nem kell fizetni a támogatásokért és a részvételért. Bárkinek, aki a tervben történő részvétel eredményeként munkát talál ugyanolyan munkajogok illetnek meg, mint a többi munkavállalót. A munkáltató fizetést ad és a munkavállaló ugyanúgy elfogadja a munkafeltételeket, mint a többi munkavállaló.

Hogyan lehet igénybe venni?

Regisztrálni kell a helyi Intreo központnál vagy szociális segélyirodában és meg kell igényelni a foglalkoztathatósági szolgálatot, valamint ki kell fejezni a szolgáltatás iránti érdeklődést.

Kapcsolat

A helyi Intreo központ vagy szociális segélyiroda. Föl lehet venni a kapcsolatot közvetlenül a helyi foglalkoztathatósági szolgálattal is.

Forrás: Citizens Information Ireland