Támogatások a munkahely átalakításáért vagy eszközök beszerzéséért fogyatékkal élő munkavállalók foglalkoztatására

Fogyatékkal élők foglalkoztatása
Typography

A támogatás elérhető olyan munkáltatók, munkavállalók és egyéni vállalkozók számára, akiknek át kell alakítaniuk a munkahelyet, vagy meghatározott eszközöket kell beszerezniük fogyatékkal élő személyzet számára. Ezt a támogatást a munkahelyi eszközök/átalakítás támogatásának (Workplace Equipment/Adaptation Grant (WEAG)) hívják. A támogatást akkor lehet kérelmezni, amikor fogyatékkal élő munkavállaló már dolgozik a cégnél vagy hamarosan dolgozni kezd a cégnél.

A következő átalakításokért és eszközökért lehet támogatást kapni:

 • Kisebb épületátalakítás, mint a rámpák fölszerelése vagy a mosdók átalakítása
 • Riasztórendszer villogó lámpákkal
 • Hangeszközök számítógépekhez vagy hangerősítők telefonokhoz

Szabályok

Ki kaphatja meg a támogatást?

A támogatást meg lehet kérelmezni, ha

 • Az adott munkavállalónak állást vagy gyakornokságot ajánlottak föl a magánszférában
 • A munkavállaló alkalmazásban van a magánszektorban és nemrég váltott állást azért, mert átcsoportosították vagy kinevezték
 • A munkavállaló alkalmazásban van a magánszférában és foglalkoztatás során fogyatékosság alakult ki nála, illetve rosszabbodott az állapota
 • Az adott személy önálló vállalkozóvá szeretne válni és munkahelyi átalakításra vagy eszközökre lenne szüksége

Ki nem kaphatja meg a támogatást?

Közszférában tevékenykedő munkáltatók és közszférában dolgozó munkavállalók nem vehetik igénybe ezt a támogatást. A közszférában tevékenykedő munkáltatóknak (például kormányminisztériumoknak, állami ügynökségeknek, a Health Service Executive-nak, helyi önkormányzatoknak) segítő technológiával, munkaeszközökkel és berendezésekkel, valamint egyéb igénybevehető eszközökkel. A közszférában tevékenykedő munkáltatóknak saját forrásból kell fedezniük az átalakítást, illetve az eszközöket.

Díjszabás

A maximális támogatás 6350 euró. Ez a támogatás fedezi a munkahely átalakítását vagy az eszközök beszerzését. Ezt a támogatást lehet használni korábban támogatott átalakított eszköz felújítására és azon személyek képzésére, akik az eszközt használni fogják.

Hogyan lehet igénybe venni?

A munkavállaló vagy a munkáltató kérelmezheti a támogatást, ha a munkavállaló már a cégnél dolgozik, vagy hamarosan dolgozni fog.

Az igényléshez:

 • Ki kell tölteni az ésszerű átalakítási alap (Reasonable Accommodation Fund) 1. és 2. részének igénylő formanyomtatványait. A formanyomtatványok szintén elérhetőek a helyi Intreo központokban vagy szociális segélyirodákban.
 • Azonosítani kell a szükséges eszközöket vagy átalakítást, igazolni kell miért van szükség azokra
 • Orvosi igazolást kell benyújtani, amely igazolja, hogy a fogyatékosság olyan mértékű, amely a munkahely átalakítását vagy eszközök beszerzését kívánja meg ahhoz hogy a munkavállaló elvégezhesse a munkáját
 • Árajánlatokat kell benyújtani a munkahely átalakításához vagy az eszközök beszerzéséhez. Két árajánlatot kell beszerezni 700 eurót meghaladó költségek és három árajánlatot 1500 eurót meghaladó költségek esetén
 • Bizonyítékot kell benyújtani a munkahely átalakításának tervéről és az átalakítás kivitelezésének idejéről.

A kitöltött formanyomtatványokat a helyi Intreo központba vagy szociális segélyirodába kell elküldeni.

A Minisztérium ügyintéző hivatalnoka találkozni fog az igénylővel a kérelem felülvizsgálatának céljából. Ha a kérelmet jóváhagyják, akkor a támogatást közvetlenül az igénylőnek fizetik a megegyezett költségek fedezésére.

További információt a támogatásról szóló iránymutatóban vagy a welfare.ie weboldalon lehet találni.

Forrás: Citizens Information Ireland