Atipikus foglalkoztatási terv (Atypical Working Scheme)

Bevándorló dolgozók
Typography

Az atipikus foglalkoztatási terv lehetővé teszi Európai Gazdasági Közösségen kívüli dolgozóknak, hogy olyan rövid távú szerződéses munkát végezzenek, amelyet nem szabályoznak a munkavállalói engedélyekkel kapcsolatos törvények (Employment Permits Acts). A terv értelmében Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó állampolgárok engedéllyel betölthetnek olyan állásokat Írországban, mint például a helyettes orvosi állás egy cégnél.

Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó halászok: 2016. február 15. óta bizonyos ír halászflottákon dolgozó Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó legénységi tagok kérelmezhetik az atipikus foglalkoztatási tervet.

Szabályok

Az atipikus foglalkoztatási tervet Írországon kívülről kell megigényelni.

Családtagok nem kísérhetik azt a személyt, aki számára jóváhagyták az atipikus foglalkoztatási tervet.

Ki jogosult a tervet igénybevenni?

Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó állampolgár jogosult lehet a tervre ha írországi székhelyű cég kéri, hogy náluk dolgozzon a következő körülmények fönnállása esetén:

 • Ahol szakértelembeli hiányosságot azonosítottak
 • Az adott Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó állampolgár szakosított vagy magas végzettséget igénylő képességet hoz az iparba, üzletbe vagy oktatási intézménybe
 • Az adott Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó állampolgár rövid távú munkát végző fizetett vagy ösztöndíjas munkavállaló, illetve gyakornok. Ez a feltétel vonatkozik jóváhagyott felsőoktatási intézményben tanuló diákokra Írországon kívül, ha az írországi foglalkoztatás  vagy gyakornokság a kurzus része.
 • Ügynökség által alkalmazott és fizetett helyettes orvosként (kórházban vagy alapegészségügyi ellátással kapcsolatos szekciókban)
 • Nővér vagy szülésznő az RCSI Clinical Adaptation and Assessment Programme résztvevőjeként

Itt lehet a jogosult kategóriák feltételeivel kapcsolatban további információt találni.

Ki nem jogosult?

Az atipikus foglalkoztatási terv nem vonatkozik azokra az Európai Gazdasági Közösségen kívüli állampolgárokra, akik

 • Már legálisan Írországban élnek
 • Maximum 2 hétre jönnek Írországba munkavállalás céljából
 • Maximum 90 napra jönnek Írországba üzleti célból, például konferencia vagy szeminárium látogatására
 • Már rendelkeznek munkavállalói engedéllyel
 • Jogosultak tartózkodási engedélyre a Van der Elst döntés értelmében
 • Engedéllyel rendelkeznek magas képzettséget igénylő állás interjújához
 • Rendelkeznek cégek közti transzferrel kapcsolatos munkavállalói engedéllyel más országban
 • Olyan cégnél dolgoznának, amelynél foglalkoztatásuk ahhoz vezetne, hogy a cég által foglalkoztatott Európai Gazdasági Közösségen kívüli munkavállalók száma az összes alkalmazott számának 50%-a lenne

Díjszabás

A kérelmezés díja 250 euró. Ez a díj nem visszatérítendő. 2017. janár 1. óta a befizetést eletronikus úton kell átutalni. További információ az inis.gov.ie weboldalon található iránymutatóban elérhető.

Hogyan lehet igénybe venni?

A tervhez Írországon kívülről kell a kérelmet benyújtani és a kérelmező nem utazhat Írországba, amíg nem kap egy jóváhagyó levelet az atipikus foglalkoztatási tervvel kapcsolatban. Ha meghatalmazott képviselő nyújtja be a kérelmet az adott személy nevében, akkor a kérelemnek tartalmaznia kell egy, az adott személy által aláírt meghatalmazó levelet.

Az Ír Honosítási és Bevándorlási Szervezetnél (Irish Naturalisation and Immigration Service (INIS)) kell az atipikus foglalkoztatási tervet kérelmezni az inis.gov.ie weboldalán elérhető igénylő formanyomtatvány segítségével. A támogató dokumentumok listáját a formanyomtatvány végén lehet megtalálni. Az írországi telephelyű fogadó szervezet igazoló levelét csatolni kell a kérelemhez.

A kérelmet ajánlott levélként kell elküldeni az INIS atipikus foglalkoztatási tervvel foglalkozó részlegének (Atypical Working Scheme Division). A kérelem földolgozási ideje legalább 2 hét (10 munkanap). Ha a kérelmet jóváhagyják, akkor az INIS kiküld egy jóváhagyó levelet (Letter of Approval).

A fizetést elektronikus átutalás útján kell megtenni. Ha valaki csekkel vagy bankintézvény (bank draft) útján szeretne fizetni, akkor a fizetést ír bankon keresztül kell elindítani. A külföldi bankoknál indítványozott euró csekkeket nem fogadják el és a kérelmet vissza fogják utasítani, ha valaki ezen az úton fizet.

2017. január 1. óta az atipikus foglalkoztatási terv díját eletronikus átutalás útján is be lehet fizetni.

Az atipikus foglalkoztatási tervvel kapcsolatos feltételekről információ és útmutató elérhető az inis.gov.ie weboldalon.

Vízum

Ha az adott személynek szüksége van vízumra az Írországba való belépéshez, akkor azt online kell megigényelni. A jóváhagyó levél másolatát mellékelni kell a vízumigényléshez. Az adott személy nem igényelhet vízumot a jóváhagyó levél kézhezvétele előtt. A vízumkérelmet általában 8 hét alatt dolgozzák föl.

Regisztráció és engedély az államban maradásra

Ha az adott személy 90 napnál több ideig fog Írországban maradni, akkor regisztrálnia kell a helyi bevándorlási hivatalnoknál azon a területen, ahol él. Dublinban és annak vonzáskörzetében a regisztrációt a Burgh Quay regisztrációs iroda végzi. 2016. szeptember 15. óta online kell időpontot foglalni ennél az irodánál. Dublinon kívül a regionális regisztrációs irodánál vagy a helyi rendőrség körzeti főkapitányságánál kell regisztrálni.

Kapcsolat

Atypical Working Scheme Division

Department of Justice and Equality

Irish Naturalisation and Immigration Service

13/14 Burgh Quay

Dublin

D02 XK70

Ireland

Forrás: Citizens Information Ireland