Bevándorló dolgozók és a munkanélküliség

Bevándorló dolgozók
Typography

Ha valaki Írországba jött dolgozni és elveszíti az állását, akkor ezt rendkívül nehéz helyzetként élheti meg. Ha az adott személy nem ír állampolgár, akkor meg kell tudnia a leépítéssel, munkakereséssel, szociális segéllyel, valamint adóvisszatérítéssel kapcsolatos jogait és jogosultságait.

Ha a munkavállaló európai gazdasági közösségbeli vagy svájci állampolgár, akkor Írországban maradhat ha munkanélküli és kereshet munkát. Az Európai Gazdasági Közösség a 28 EU-s tagállamból, Izlandból, Norvégiából és Liechtensteinból áll. Ha az adott személy az Európai Gazdasági Közösségen kívülről származik és munkavállalói engedéllyel rendelkezik, akkor különleges rendelkezések szabályozzák a leépítésüket - lásd a “Munkavállalói engedélyek” c. részt lentebb.

Munkavállalói engedélyek

Ha az adott személy az Európai Gazdasági Közösségen kívülről származik és munkavállalói engedéllyel rendelkezik, akkor speciális rendelkezések vonatkoznak rá, amennyiben a legutóbbi 6 hónapban építették le. A leépítést követő 28 napon belül föl kell venni a kapcsolatot az Üzleti, Vállalkozói és Innovációs Minisztériummal.

Ha a munkavállalót 5 egymás követő évben munkavállalói engedéllyel végzett munka után építik le, akkor nem lesz szüksége már munkavállalói engedélyre azért, hogy Írországban dolgozhasson.

Ha valaki érvényes munkavállalói engedéllyel lépett be az államba, de önhibáján kívül kiesett a rendszerből vagy a munkavállaló helytelen bánásmódban részesítette, illetve kizsákmányolta a munkahelyen, akkor jogosult lehet újra aktiválandó munkavállalói engedélyre.

Leépítés

Ha a munkavállalót a munkáltató elküldte, akkor ellenőrizni kell, hogy leépítésről van-e szó, például az üzlet bezárása miatt. Ha az elbocsájtás nem valódi leépítés, vagy ha a munkavállaló úgy érzi, hogy igazságtalan módon választották ki leépítésre, akkor panaszt nyújthat be igazságtalan elbocsájtás miatt. A munkáltatónak bizonyítania kell, hogy valódi leépítési helyzet állt fönn és hogy igazságos eljárásokat követtek.

Ha valódi leépítésről van szó, akkor a munkavállaló jogosult lehet végkielégítésre, amennyiben több mint 2 évig dolgozott a munkáltatónál. A munkavállalónak egyéb jogosultságai is lehetnek, mint például a fölmondási időhöz és a szabadsághoz való jogosultság.

Szociális segélykifizetések

Álláskeresői támogatás (Jobseeker’s Benefit): Az adott személy jogosult lehet álláskeresői támogatásra ha elveszti állását vagy leépítik. Ahhoz, hogy valaki álláskeresői támogatást kapjon munkanélkülinek kell lennie és bizonyos számú befizetett társadalombiztosítási hozzájárulással kell rendelkeznie. Az európai gazdasági közösségbeli dolgozók kombinálhatják a másik EU-s tagállamban befizetett társadalombiztosítási hozzájárulásaikat annak érdekében, hogy jogosultak legyenek álláskeresői támogatásra. Azok az Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó dolgozók, akik jogosultak álláskeresői támogatásra, kaphatják azt, amíg legálisan tartózkodnak Írországban.

Álláskeresői segély (Jobseeker’s Allowance): Ha az adott személy nem jogosult álláskeresői támogatásra, akkor igényelhet álláskeresői segélyt. Az álláskeresői segély egy vagyonfölbecslésen alapuló kifizetés. Ahhoz, hogy valaki álláskeresői segélyt kaphasson, munkanélkülinek kell lennie, állást kell keresnie és át kell esnie egy vagyonfölbecslésen. Az adott személynek lakhelyszerűen Írországban kell tartózkodnia ahhoz, hogy megkaphassa az álláskeresői segélyt.

Azoknak az európai gazdasági közösségbeli bevándorló dolgozóknak, akik nem jogosultak álláskeresői támogatásra, meg kell felelniük a lakhelyszerű tartózkodás követelményeinek a kiegészítő segélyhez (Supplementary Welfare Allowance) ha aktívan keresnek állást. Ha valaki 12 hónapnál kevesebb ideig dolgozott Írországban, akkor az elbocsájtásától számított 6 hónapig jogosult kiegészítő segélyre. Ha az adott személy több mint 12 hónapig dolgozott, akkor jogosult kiegészítő segélyre az álláskeresési időszak teljes hossza alatt.

Lakbérkiegészítés: Ha az adott személy álláskeresői támogatást, álláskeresői segélyt vagy kiegészítő segélyt kap és magántulajdonostól bérel albérletet, akkor jogosult lehet lakbérkiegészítésre. Habár ahhoz, hogy valaki lakbérkiegészítést kaphasson, át kell esnie egy vagyonfölbecslésen és lakhelyszerűen Írországban kell tartózkodnia.

Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó diákok nem jogosultak szociális segélykifizetésre Írországban.

Adózás

Az adott személy jogosult lehet adóvisszatérítésre ha adót fizetett be az alatt az időszak alatt, amely alatt munkanélküli volt. Ha az adott személy nem fizetett adót ezalatt az időszak alatt, akkor nem kap adóvisszatérítést.

Ha az adott személy egyéb adóköteles jövedelmet kap (például álláskeresői támogatást), akkor a munkanélkülivé válás dátumától számítva 8 hetet kell várni, mielőtt megigényelheti az adóvisszatérítést.

Ha az adott személy nem kap álláskeresői támogatást és nincs egyéb adóköteles jövedelme, akkor a munkanélkülivé válástól számítva 4 hetet kell várni, mielőtt megigényelheti az adóvisszatérítést.

Ha a korábbi munkáltató sürgősségi adót (emergency tax) vont le, akkor a visszatérítést azonnal meg kell igényelni.

Visszatérés a származási országba

Ha az adott személynek nincs munkája és nem jogosult szociális segélykifizetésre, akkor rendkívül nehéznek találhatja, hogy továbbra is Írországban maradjon, különösen, ha lejár a tartózkodási engedélye. Számos szervezet nyújt segítséget külföldi állampolgároknak Írországban, ezek közül kiemelkedik:

  • Írország Bevándorlási Bizottsága (Immigrant Council of Ireland - (ICI)) - lásd a “Kapcsolat” c. részt lentebb. Ez a Bizottság egy független nemzeti szervezet, amely a munka, tanulás, családegyesítés, egyéni vállalkozás vagy látogatás céljából Írországba érkező bevándorlókat támogatja. Írország Bevándorlási Bizottsága információs és korlátozott mértékű jogi szolgálatot nyújt bevándorlók számára.
  • Bevándorló Jogok Központja (Migrant Rights Centre (MRC)) - lásd a “Kapcsolat” c. részt lentebb - egy nemzeti szervezet, amely a bevándorló dolgozókat és azok családjait támogatja. A Bevándorló Jogok Központja egy olyan központ, amely személyesen odalátogató ügyfeleknek nyújt tájékoztatást, tanácsot és segítséget.

A következő tervek segítenek, ha az adott személy úgy dönt, hogy elhagyja Írországot és visszatér a származási országába:

Visszahonosítási (repatriációs) terv

A Fogadó és Integrációs Ügynökség (Reception and Integration Agency) a Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériumával együtt dolgozik az új EU-s tagállamok állampolgárainak repatriálásán. A terv olyan személyekre vonatkozik, akik nem feleltek meg a lakhelyszerű tartózkodás követelményeinek szociális segély igénylésekor. Bármely olyan korábbi EU-s társult tagállam vagy “speciális esetnek számító” EU-s állampolgár kérhet segítséget ennek a tervnek az értelmében, aki szűkölködőnek érzi az Írországban való létét. Ha az adott személy szeretné ezt a tervet igénybe venni, akkor kapcsolatba kell lépnie a Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériumának képviselőjével (korábban közösségi segélyhivatalnok (Community Welfare Officer) néven volt ismert) a helyi egészségügyi központban.

Önként segített visszatérés terve

Ha az adott személy olyan menedékkérő vagy az Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó illegális bevándorló, aki önként szeretne visszatérni a származási országába, de nem rendelkezik a visszatéréshez szükséges anyagi feltételekkel, akkor a Nemzetközi Bevándorlási Hivatal (International Organisation for Migration (IOM)) segíthet a hazatérésben - lásd a “Kapcsolat” c. részt lentebb. Ha az adott személy önként visszatér a származási országába és nincs be nem fejezett büntetőjogi eljárás ellene, akkor igényelhet legális visszatérést Írországba munka, tanulás stb. céljából.

Kapcsolat

Department of Business, Enterprise and Innovation

Employment Permits Section

Earlsfort Centre

Lower Hatch Street

Dublin 2

D02 PW01

Ireland

Nyitvatartási idő: csak segélyvonal: hétfőtől péntekig 9:30-tól 17:00 óráig

Tel: +353 1 417 5333

Alacsonydíjas hívószám: 1890 201 616

Fax: +353 1 631 3268

Weboldal: http://www.dbei.ie/labour/workpermits/index.htm

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Immigrant Council of Ireland

2 St Andrew Street

Dublin 2

Ireland

Nyitvatartási idő: Információs és referáló szolgálat: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 10:00-től 13:00 óráig

Tel: +353 (0)1 674 0200

Fax: +353 (0)1 645 8059

Weboldal: http://www.immigrantcouncil.ie/

Migrant Rights Centre Ireland

13 Lower Dorset Street

Dublin 1

Ireland

D01 Y893

Tel: (01) 889 7570

Weboldal: http://www.mrci.ie

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

International Organization for Migration

116 Lower Baggot Street

Dublin 2

Ireland

Tel: +353 (0)1 676 0655

Alacsonydíjas hívószám:  ingyenes hívószám: 1800 406 406

Fax: +353 (0)1 676 0656

Weboldal: https://www.iom.int/countries/ireland

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Forrás: Citizens Information Ireland