Álláskeresés Írországban

Bevándorló dolgozók
Typography

Ha valaki Írországba költözik, vagy az Írországba való költözésen gondolkozik, akkor az egyik prioritása valószínűleg az álláskeresés lesz. Jó ötlet, bár nem követelmény állást és szállást találni már az érkezés előtt.

Szintén ésszerű dolog fölkutatni az álláslehetőségeket, az átlagos fizetési arányokat és átnézni az adózással kapcsolatos kérdéseket. Ellenőrizni kell azt is, hogy van-e olyan akadály, amely miatt az adott személy nem dolgozhat Írországban.

Ez a fordítás tájékoztatást nyújt és tanácsot ad a munkavégzés céljából Írországba költözéssel, valamint az adott munkavállaló jogaival kapcsolatban is, amikor külföldi állampolgárként talál állást.

A Citizens Information weboldalán nem lehet információt találni pozíciókkal vagy üresedésekkel kapcsolatban. A Citizens Information nem fogad el önéletrajzokat és nem tudja őket a munkáltatóknak továbbítani az álláskeresők nevében.

Végzettségek

A Quality and Qualifications Ireland (QQI) a nemzetközi végzettségeket elismerő ír központ. Ennek a központnak van egy adatbázisa a nemzetközi végzettségekről. Az adott személynek tudnia kell arról, hogyan ismerik el a végzettségeket Írországban, valamint a diplomák kölcsönös elismeréséről.

Ha valakinek szakvégzettséget adó diplomája van, akkor a szakmai testületének ír ágazatánál kell ellenőrizni, hogy a végzettségét elismerik-e Írországban - lásd a “Szakmák és karrierek” c. részt lentebb.

EU-s és európai gazdasági közösségbeli állampolgárok

Ha az adott személy az EU-ból, az Európai Gazdasági Közösségből vagy Svájcból érkezik munkavégzés céljából Írországba, akkor jogosult ugyanolyan bánásmódra mint bármely más pályázó, amikor állásajánlatra pályázik. Az adott személy bármely állást megpályázhat, beleértve a köztisztviselői állásokat is. Ezek közé az állások közé tartoznak az ír hadsereg és az ír rendőrségi erő (An Garda Síochána) által meghirdetett állások is, viszont az ír diplomáciai szolgálat alá tartozó állásokat az említett állampolgárok nem pályázhatják meg.

Megjegyzés: az Európai Gazdasági Közösségbe tartoznak az EU-s tagállamok, Norvégia, Izland és Liechtenstein.

Európai Foglalkoztatási Szolgálat (European Employment Services (EURES)

Az EU/Európai Gazdasági Közösség állampolgárai szabadon élhetnek és dolgozhatnak más tagállamokban korlátozások nélkül. A munkavállalók szabad mozgásának elősegítésére alapították meg az EURES-t. Ez a szolgálat minden ország nyilvános foglalkoztatási szolgálatát magában foglalja. Ezek a szolgálatok az Európai Bizottsággal együtt dolgoznak.

Az EURES céljai a következők:

  • Egy európai állásközvetítő szolgálat biztosítása álláskeresők számára
  • Tanácsadás és iránymutatás azzal kapcsolatban, hogy az álláskeresők hogyan keressenek állást az Európai Gazdasági Közösségben és az állás megtalálásának lehetőségeivel kapcsolatban a másik országban
  • Egy fejvadász szolgálat biztosítása olyan munkáltatók számára, akik az Európai Gazdasági Közösség tagállamaiban szeretnének munkaerőt toborozni
  • Információ az Európai Gazdasági Közösség tagállamainak élet- és munkafeltételeiről

Minden egyes EU-s/európai gazdasági közösségbeli tagállamban mind a munkáltatók mind a munkavállalók ingyenesen kaphatnak tájékoztatást és tanácsot specifikusan képzett munkaközvetítő hivatalnokoktól (EURES tanácsadóknak hívják őket). Az EURES weboldalán szintén lehet információt találni állásokkal és az élet-, illetve munkafeltételekkel kapcsolatban az Európai Gazdasági Közösségen belül.

Az Európai Gazdasági Közösségből származó álláskereső feltöltheti önéletrajzát az EURES weboldalára, ahol munkáltatók ezrei hozzáférhetnek ahhoz az egész Európai Gazdasági Közösségen belül. Az önéletrajz feltöltése maximizálja az állástalálás esélyét.

Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó munkavállalók

Az Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó állampolgároknak munkavállalói engedélyre van szükségük ahhoz, hogy Írországban dolgozhassanak (néhány kivételtől eltekintve). 2007. október 12. óta a jóváhagyott kutatóintézeteknél tudományos kutatást végző Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó állampolgároknak nincs szükségük munkavállalói engedélyre.

A munkavállalói engedélyek közé tartozik:

  • A kritikus képességekhez kapcsolódó munkavállalói engedély - az összes évi 60000 euró vagy annál több fizetést adó állás, illetve az évi 30000 euró vagy annál több fizetést adó állások korlátozott köre esetén
  • Általános munkavállalói engedély - főként olyan állások esetén, amelyek évi 30000 és 60000 euró közti fizetést adnak és nem számbavehetőek a kritikus képességekhez kapcsolódó munkavállalói engedély esetén. Az általános munkavállalói engedély kérelme esetében el kell végezni egy munkaerőpiaci fölmérést, amely igazolja, hogy a pozíciót nem tudták az Európai Gazdasági Közösség munkavállalóival betölteni.

A legközelebbi ír nagykövetség vagy konzulátus tájékoztatást ad arról, hogy az adott személynek szüksége van-e utazási vízumra mielőtt belép Írországba.

Alkalmi munka

Alkalmi munkákat gyakran hirdetnek boltok kirakatában, bevásárlóközpontokban, ír napilapokban és munkáltatói ügynökségeken keresztül. Az álláskereső regisztrálhat fejvadász cégnél mielőtt Írországba érkezik és nézegetheti az álláshirdetéseket a boltok ablakaiban, illetve az újságokban is amikor már az országban tartózkodik.

Míg sok alkalmi munkához nem szükséges meghatározott szakképzettség, jó ötlet az adott személy oktatásáról bizonyítékot hozni Írországba (például középiskolai bizonyítványokat, okleveleket és diplomákat). Szintén hasznos dolog egy aktuális angol nyelvű önéletrajzot készíteni, mivel a munkáltatók kérdéseket fognak föltenni az adott álláskereső tapasztalataival, végzettségeivel, képességeivel és szakértelmével kapcsolatban.

Szakmák és karrierek

Karrierhez kötődő állás megtalálása Írországban egy kicsit több tervezéssel jár mint az alkalmi munka keresése és hosszabb ideig tarthat. Ajánlatos az állásokat már a kiutazás előtt megpályázni. Majdnem minden szakmának van Írországban szövetsége, amely képviseli és szabályozza tagjait. Ezek a szövetségek tájékoztatást adnak a szakképzettségek elismerésével, a munkalehetőségekkel és a karrierekkel kapcsolatban. Az említett szervezetek közül majdnem mindegyiknek van saját weboldala, így érdemes online információt keresni.

Szabályok

Minden munkavállalót törvények védenek Írországban függetlenül állampolgárságuktól, tapasztalatuktól, szakértelmüktől vagy szakmájuktól. Ezek a törvények meghatározott szabályokat fektetnek le a minimális fizetési aránnyal, a munkaórákkal, a szabadsággal, az egészséggel és szabadsággal, az állásváltással és a foglalkoztatási jogokkal kapcsolatban.

Fejvadász cégek díjszabása

A fejvadász cégek ritkán kérnek díjat álláskeresőktől a szolgáltatásaikért cserébe.

Hogyan lehet igénybe venni?

Önéletrajz: Ahhoz, hogy valaki állásra pályázhasson, szükséges egy angol nyelvű önéletrajz. Ez a dokumentum a végzettségek és a munkatapasztalat rövid listája. Az álláskeresőnek csatolnia kell a végzettségeket igazoló eredeti bizonyítványokat is a hivatalos másolatok angol nyelvű változatával. Ha az álláskereső Írországban van és le kell fordítania a dokumentumait angolra, akkor a származási országa nagykövetségétől vagy konzulátusától kérhet segítséget.

Végzettségek elismerése: A Quality and Qualification Ireland (QQI) weboldalán le lehet tölteni egy összehasonlítási nyilatkozatot az adott személy végzettségéhez és egy használati útmutatót is.

Álláspályázatok: Az álláshirdetés vagy a fejvadász ügynökség elmagyarázza, hogyan lehet megpályázni egy bizonyos állást.

Engedélyek: Ha az álláskereső az Európai Gazdasági Közösségen kívülről származik, akkor az Üzleti, Vállalkozói és Innovációs Minisztérium weboldalán lehet további információt találni az általános munkavállalói engedélyről vagy a kritikus képességekkel kapcsolatos munkavállalói engedélyről.

Vízumok: Ha az álláskeresőnek vízumra van szüksége, akkor online kell az írországi vízumot megigényelni.

Kapcsolat

Online keresés vagy telefonkönyv segítségével meg lehet szerezni az írországi fejvadász cégek elérhetőségeit.

Department of Business, Enterprise and Innovation

Employment Permits Section

Earlsfort Centre

Lower Hatch Street

Dublin 2

D02 PW01

Ireland

Nyitvatartási idő: csak segélyvonal: hétfőtől péntekig 9:30-tól 17:00 óráig

Tel: +353 1 417 5333

Alacsonydíjas hívószám: 1890 201 616

Fax: +353 1 631 3268

Weboldal: http://www.dbei.ie/labour/workpermits/index.htm

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Forrás: Citizens Information Ireland