Az atipikus foglalkoztatási terv lehetővé teszi Európai Gazdasági Közösségen kívüli dolgozóknak, hogy olyan rövid távú szerződéses munkát végezzenek, amelyet nem szabályoznak a munkavállalói engedélyekkel kapcsolatos törvények (Employment Permits Acts). A terv értelmében Európai Gazdasági Közösségen kívülről származó állampolgárok engedéllyel betölthetnek olyan állásokat Írországban, mint például a helyettes orvosi állás egy cégnél.

Ha valaki Írországba jött dolgozni és elveszíti az állását, akkor ezt rendkívül nehéz helyzetként élheti meg. Ha az adott személy nem ír állampolgár, akkor meg kell tudnia a leépítéssel, munkakereséssel, szociális segéllyel, valamint adóvisszatérítéssel kapcsolatos jogait és jogosultságait.

Ha valaki Írországba költözik, vagy az Írországba való költözésen gondolkozik, akkor az egyik prioritása valószínűleg az álláskeresés lesz. Jó ötlet, bár nem követelmény állást és szállást találni már az érkezés előtt.

Az adott személy adókötelességét befolyásolhatja, hogy az adott személy az országban tartózkodik, vagy Írország az állandó otthona-e. A tartózkodásnak meghatározott definíciója van adózás szempontjából attól függően, mennyi napot tölt az adott személy az országban. Ha az adott személy egy bizonyos évben nem tartózkodik Írországban, akkor még rendelkezhet szokásos tartózkodási hellyel Írországban, mivel a fogalom arra az országra vonatkozik, ahol az adott személy általában számos éven keresztül tartózkodik. Az állandó lakhely országa domicílként is ismert.

Ha valaki Írországba szeretne költözni munkavállalás céljából, akkor ismernie kell az Írországba történő utazás formalitásaival kapcsolatos, valamint az Írországba történő belépéssel kapcsolatos szabályokat. Az Írországba költözés előtt hasznos általános információ ismerete azzal kapcsolatban, ki jogosult Írországba jönni és Írországban élni.

EU-s állampolgárként a munkavállaló jogosult Írországba jönni és itt munkát vállalni vagy egyéni vállalkozást indítani. EU-s tagállamból érkező munkavállalóknak nincs szükségük munkavállalói engedélyre. Egyéb európai gazdasági közösségbeli (Norvégia, Izland, Liechtenstein, Svájc) állampolgároknak sincs szükségük munkavállalói engedélyre ahhoz, hogy Írországban dolgozhassanak.