A gondozói szabadsággal kapcsolatos 2001-es törvény (Carer’s Leave Act 2001) lehetővé teszi munkavállalók számára, hogy időszakosan felfüggesszék állásukat azért, hogy teljes időben gondozzanak egy olyan személyt, akinek ténylegesen teljes idejű gondozásra és figyelemre van szüksége. A munkavállaló jogosult minimum 13, maximum 104 hét gondozói szabadságra. Ha a munkavállaló 13 hétnél kevesebb gondozói szabadságot kér, a munkáltató megtagadhatja a kérelmet - lásd a “Gondozói szabadság kivétele” c. részt lentebb.

Írországban évente 9 ünnepnap van. Az ünnepnapok lehetnek egy különleges napról vagy egyéb eseményről való megemlékezések, mint például a Szent Patrik nap (március 17.) vagy a karácsony (december 25.). Ünnepnapokon a legtöbb üzlet és iskola bezár. Egyéb szolgáltatások, például a tömegközlekedés működnek, viszont korlátozott munkaórákkal.

Általánosságban a munkavállalónak a munkajog értelmében nincs joga fizetett betegszabadsághoz. Ennél fogva a munkáltató diszkréciója döntést hozni a betegszabadsághoz és táppénzhez kapcsolódó szabályokról, a munkavállaló munkaszerződésétől függően. A munkafeltételekkel kapcsolatos (információról szóló) 1994-es törvény (Terms of Employment (Information) Act 1994) 3. paragrafusa értelmében a munkáltatónak a munkafeltételekről egy írásbeli nyilatkozatot kell adni a munkavállalónak a foglalkoztatás kezdetétől számított két hónapon belül. Az egyik feltétel ebben a törvényben, amely szerint a munkáltatónak tájékoztatást kell adnia, az a betegség vagy sérülés által bekövetkezett munkaképtelenséghez kapcsolódó feltételekre vonatkozik.

A munkavállaló éves szabadsághoz vagy ünnepnapokhoz való jogairól törvény, valamint a munkaszerződés rendelkezik. A törvény különböző szabadságra való jogosultságokat ad. Ezek közé a szabadságok közé tartozik az éves szabadság, az ünnepnapok, az anyasági szabadság, az apasági szabadság, az örökbefogadási szabadság, a gondozói szabadság, a szülői szabadság és egyéb szabadságtípusok. Fontos megjegyezni, hogy a törvény által meghatározott szabadság csak a minimális jogosultság. A munkáltató és a munkavállaló megegyezhet további szabadsághoz való jogosultságban.

Sokféle olyan szabadság van, amelyre az adott munkavállaló jogosult lehet. Ezek közé a szabadságok közé tartozhat az éves szabadság, az ünnepnapok, a betegszabadság, az anyasági szabadság, az apasági szabadság, az örökbefogadási szabadság, a gondozói szabadság és a szülői szabadság. Vannak olyan időszakok is, amikor a munkavállaló kérheti, hogy bizonyos okokból ne kelljen dolgoznia. Ilyen időszak lehet a családi krízis, amikor a munkavállalót a bíróság behívja esküdtszéki tagnak vagy ha a munkavállalló tanulmányi szabadságot szeretne kivenni vagy karrierszünetet szeretne tartani. Bizonyos esetekben a munkavállaló jogosult fizetett szabadságra, míg más esetekben nem.