Állásváltás: adó, társadalombiztosítás (PRSI) és nyugdíj

Állásváltás
Typography

Ha valaki állást vált (azaz otthagyja a jelenlegi állását ás újat kezd), akkor szükséges bizonyos dolgokat tudni az adózásról, a társadalombiztosítási hozzájárulásokról és a nyugdíjról.

Adónyilatkozat

A PAYE modernizációs eljárás részeként ha az adott munkavállaló 2018. december 31. után hagyja ott az állását, akkor nem fog P45 bizonylatot kapni a munkáltatójától. Ehelyett a munkáltató beviszi az utolsó munkanap dátumát, illetve az utolsó fizetés és levonások részleteit az adóhivatal online rendszerébe. Ezután a munkavállaló be tud lépni az adóhivatal myAccount weboldalára és megtekintheti az előző munkához kapcsolódó fizetési és adózással kapcsolatos adatait.

Ha a munkavállaló új állást kezd, akkor az új munkáltató értesíteni fogja az adóhivatalt a kezdés dátumáról. Ez új foglalkoztatási jegyzéket fog létrehozni és lehetővé teszi az új munkáltató számára, hogy hozzáférése legyen a munkavállaló aktuális adóelőlegeihez és adósávjához.

Ha a munkavállaló az első munkáját kezdi Írországban, akkor regisztrálni kell azt az adóhivatal myAccount online szolgáltatásának állásokkal és nyugdíjjal kapcsolatos szekciójában.

Sürgősségi adó (emergency tax)

Ha az új munkáltató nem kapja meg az adóhivatali bérszámfejtési értesítést (Revenue Payroll Notification (RPN)), akkor sürgősségi úton kell megadóztatnia a munkavállaló bevételét.  (Az adóhivatali bérszámfejtési értesítés váltja föl a jelenlegi P2C bizonylatot és valós időben hozzáférhető a munkáltatók számára.)

A legtöbb esetben az új munkavállaló megkapja az adóhivatali bérszámfejtési értesítést. Habár, akkor nem kapják meg, ha:

  • A munkavállaló nem adja meg nekik a PPS számát
  • A munkavállaló nincs regisztrálva PAYE-re. (A munkavállalót automatikusan regisztrálják, ha regisztrál állással vagy nyugdíjjal kapcsolatos információt az adóhivatal állásokkal és nyugdíjakkal kapcsolatos szolgáltatásán a myAccount weboldalon.)

Ha a munkáltató nem kap információt, akkor fizetéskor sürgősségi adót kell levonniuk. Ez azt jelenti, hogy időszakos adóelőleget adnak a munkavállalónak az első hónapra, de az adólevonások fokozatosan növekednek a második hónaptól kezdve. A sürgősségi alapon történő adólevonás azt jelenti, hogy 4 hét után nem adnak adóelőleget és a 9. héttől kezdve magasabb arányban kell adót fizetni a fizetés szintjére való tekintet nélkül. Példákat azzal kapcsolatban, hogyan számítják ki a sürgősségi adót, az adóhivatal weboldalán lehet találni.

Társadalombiztosítás (PRSI)

A legtöbb munkáltató és (16 éven felüli) munkavállaló társadalombiztosítást fizet a nemzeti társadalombiztosítási alapba. A társadalombiztosítási hozzájárulások a munkavállalót följogosítják számos olyan támogatásra, amelyet a Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériuma adminisztrál. Fontos tájékoztatni az új munkáltatót a PPS számról, mivel ez fogja biztosítani, hogy a kombinált társadalombiztosítási hozzájárulásokat följegyzik és a támogatásokra való jogosultságot védik a jövőre vonatkozóan.

Állásváltás és nyugdíjak

Az új állást vagy magánnyugdíjpénztárat a munkavállaló regisztrálhatja az adóhivatal myAccount weboldalának állásokkal és nyugdíjakkal kapcsolatos szolgáltatásán keresztül. Amikor az adóhivatal megkapja ezt az információt akkor küld egy adóelőleg-bizonylatot (Tax Credit Certificate - TCC) a munkavállalónak és az új munkáltatónak vagy nyugdíjszolgáltatónak. Ez biztosítja hogy a megfelelő összegű adót vonják le a munkájából vagy magánnyugdíjából.

Foglalkoztatási nyugdíjak: Ha az adott személynek van foglalkoztatási nyugdíja, akkor megtarthatja a nyugdíjtervből származó támogatásait a terven belül, vagy átviheti őket egy másik tervre. A törvénykezés megkívánja, hogy amikor a nyugdíjpénztári tag kilép egy tervből akkor kapjon egy levelet a szolgáltatás elhagyásának opcióival kapcsolatban (Leaving Service Options letter) a tervből való kilépéstől számított 2 hónapon belül. Ennek a levélnek részleteznie kell a tag támogatásaival kapcsolatos opciókat. A megtartott támogatás azt jelenti, hogy az adott személy akkor kap nyugdíjat, amikor eléri a tervben meghatározott normális nyugdíjkorhatárt.

Ha a munkavállalónak 2 évnél kevesebb nyugdíjhozzájárulása van, akkor kaphat saját hozzájárulásai után visszatérítést (de nem a munkáltató általi hozzájárulások után). Ezt a visszatérítést megadóztatják, mivel a munkavállaló adómentességet kapott, amikor befizette a hozzájárulásokat. Mielőtt a munkavállaló elhagyja a munkahelyét, személyesen kell azzal a céggel beszélnie, amelyik felelős a nyugdíjtervének adminisztrálásáért, mivel minden tervnek saját szabályai vannak.

Személyes nyugdíjmegtakarítási számla (Personal Retirement Savings Accounts - PRSA): Ha valakinek személyes nyugdíjmegtakarítási számlája van, akkor saját választása szerint leállíthatja vagy elindíthatja azt költségek nélkül, a számla szolgáltatójával történő kapcsolatfelvétel által. A személyes nyugdíjmegtakarítási számlák lehetővé teszik a munkaváltást és ugyanannak a személyes nyugdíjmegtakarítási számlának a további használatát.

További információért lásd a nyugdíjfolyósító (Pension Authority) “Személyes nyugdíjmegtakarítási számlák - fogyasztói és munkáltatói iránymutató” c. kiskönyvét.

Hogyan lehet igénybe venni?

Az adóhivatal myAccount weboldalán keresztül lehet megtekinteni a fizetéssel, az adózással, a foglalkoztatással és a nyugdíjjal kapcsolatos információkat. MyAccount fiókat a revenue.ie weboldalon lehet regisztrálni.

A foglalkoztatási nyugdíjakat és a személyes nyugdíjmegtakarítási számlákat a nyugdíjfolyósító szabályozza. Ingyenes, “Milyen nyugdíjopcióim vannak?” c. könyvecskéje áttekintést nyújt a rendelkezésre álló nyugdíjmegállapodásokkal kapcsolatban. Ezenfelül a könyvecske meghatározza a különböző körülményekben megfelelő opciókat és követelményeket.

Kapcsolat

Pensions Authority

Verschoyle House

28-30 Lower Mount Street

Dublin 2

Ireland

Tel: +353 (0)1 613 1900

Alacsonydíjas telefonszám: 1890 656 565

Fax: +353 (0)1 631 8602

Homepage: http://www.pensionsauthority.ie/

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Forrás: Citizens Information Ireland