Adó és munkakezdés - PAYE

Munkakezdés
Typography

A legtöbb munkavállaló a PAYE (Pay As You Earn - Úgy fizetsz, ahogy keresel) rendszeren keresztül fizet adót. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató közvetlenül a bérből vonja le az adót és ezt az adót közvetlenül az adóhivatalnak fizeti. Az adóhivatal az adót az ír kormány nevében gyűjti az állampolgároktól.

A munkavállaló társadalombiztosítást és Universal Social Charge-ot is fizet a bevétele után.

Munkakezdés

Fontos megbizonyosodni arról, hogy a munkáltató a munka kezdetétől fogva megfelelően és a korrekt összegben vonja le az adót a munkavállaló fizetéséből. Ehhez a következő két dolgot kell tenni:

  • Meg kell adni a munkáltatónak a PPS számot és el kell kérni a munkáltató regisztrációs számát. Ha valaki nem tudja a PPS számát, akkor az Intreo központ vagy szociális segélyiroda munkatársaival kell fölvenni a kapcsolatot, akik megkeresik az adott személy PPS számát.
  • Az új állással kapcsolatos információkat regisztrálni kell az adóhivatal állásokkal és nyugdíjakkal kapcsolatos online szolgáltatásánál a myAccount weboldalon. Ha valaki nem tudja használni az online szolgáltatásokat, akkor fölveheti a kapcsolatot az adóirodával segítségért.

Ideális esetben ezt a két lépést kell megtenni az állásajánlat elfogadásakor még akkor is, ha az részmunkaidős vagy az ünnepek során történő foglalkoztatás. Ez a két lépés a munkáltató és az adóiroda számára időt ad, hogy az első fizetési nap előtt elrendezhessék dolgaikat.

Adóelőlegek

Az adóelőlegek csökkentik a fizetendő jövedelemadó összegét. A bruttó adót a jövedelemtől függően számítják ki. Ezután az adóelőlegeket levonják a bruttó adóból. Ennek eredménye lesz a fizetendő adó.

Az adóelőlegek különböző előlegekből és mentességekből állnak, amelyeket az adófizető a körülményeitől függően visszaigényelhet. Minden egyén igényelhet például személyi adóelőleget, valamint menetességet olyan tételek után, mint az egyedülálló szülő családi előlege (One Parent Family Credit).

Ha az adott személy regisztrálta az új állásával kapcsolatos adatokat, akkor az adóhivatal küldeni fog a munkáltatónak egy adóelőlegekkel kapcsolatos bizonylatot, amely mutatja az adószámlából a munkáltató által levont adóelőlegeket. Az adóelőlegekkel kapcsolatos bizonylatot a munkavállaló megtekintheti és igényelhet bármely esedékes kiegészítő adóelőleget az adóhivatal PAYE szolgáltatásán keresztül. A PAYE szolgáltatást az adóhivatal myAccount szolgáltatásán keresztül lehet elérni.

A főbb adójárandóságokkal és mentességekkel kapcsolatban további információt az adóhivatalban vagy online, a revenue.ie weboldalán elérhető magyarázó brosúrán lehet találni.

Mi után kell adót fizetni?

Mindenféle munkából származó jövedelem után (beleértve például a bónuszokat, a túlórát, a nem készpénzbeli kifizetéseket, illetve az olyan természetbeni juttatásokat, mint a céges autó használata, borravaló vagy karácsonyi ajándékdobozok). A következő tételek után nem kell adót fizetni: ösztöndíjból származó bevétel, megtakarítási kamat, megtakarítási kötvények és nemzeti részletfizetés-megtakarítási tervek, valamint a jóváhagyott nyugdíjtervek felé történő befizetések.

Az extra munkaórák (túlórák) után járó fizetést vagy bónuszokat az adóköteles kifizetésbe számítják be az adott hétre vagy hónapra. Ezekre a kiegészítő kifizetésekre az adófizető nem kap kiegészítő adómentességeket.

Sürgősségi adó (emergency tax)

Ha az új munkáltató nem kapja meg az adózással kapcsolatos bérszámfejtési értesítést (Revenue Payroll Notification - RPN - ez váltja föl a P45-öt), akkor sürgősségi adót kell a munkavállaló fizetéséből levonniuk.

A legtöbb esetben a munkáltató megkapja az adóhivatali bérszámfejtési értesítést. Habár, abban az esetben nem kaphatják meg, ha:

  • Az adott személy nem adja meg a munkáltatónak a PPS számát
  • Nem regisztrált PAYE-ra. (Ha valaki állást vagy nyugdíjat regisztrál a myAccount állásokkal és nyugdíjszolgáltatásokkal kapcsolatos linkjén, akkor automatikusan regisztrálva lesz PAYE-re).

Ha a munkáltató nem kapott:

  • PPS számot a munkavállalótól
  • Adózással kapcsolatos bérszámfejtési értesítést (Revenue Payroll Notification - RPN) az adóhivataltól

Megjegyzés: A PAYE-ra regisztrálni kell - lásd a “Munkakezdés” c. részt föntebb.

Ha a munkáltató nem kapja meg a fent említett információt, akkor sürgősségi alapon kell fizetéskor adót levonnia. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatás első hónapjára a munkaválallónak átmeneti adóelőleget adnia, de az adólevonások folyamatosan növekszenek a második hónaptól kezdve. A sürgősségi alapon történő adóztatás azt jelenti, hogy 4 hét után nem adnak adóelőleget és a 9. héttől kezdve magasabb arányban vonnak le adót, a fizetés szintjétől eltekintve. A sürgősségi adóarányokkal kapcsolatban az adóhivatal weboldalán lehet további információt találni.

Jövedelemadósávok

A jövedelemadósávok határozzák meg a fizetendő adó arányát a bevétel vagy fizetés után.

További információ az adóelőlegekkel és mentességekkel kapcsolatban elérhető a helyi adóirodában.

Másodállás vállalása

Ha valaki másodállást vállal, akkor eloszthatja az adóelőlegeket és az adósávot a munkáltatók közt. Minden munkáltató fog kapni egy adózással kapcsolatos bérszámfejtési értesítést, amely tájékoztatja őket a megfelelő levonásokkal kapcsolatban. Az adóhivatal weboldalán lehet információt találni azzal kapcsolatban, mi a teendő másodállás vállalása esetén.

Hogyan lehet igénybe venni?

Ahhoz, hogy az új állással kapcsolatos információt regisztrálni lehessen, először az adóhivatal myAccount oldalán kell egy fiókot nyitni. Ez a weboldal lesz az egyetlen elérési pont az adóhivatal biztonságos online szolgáltatásaihoz. Mihelyst az adott személy megkapta a jelszót a myAccount weboldalhoz, az állásokkal és nyugdíjakkal kapcsolatos szolgáltatások részen lehet az új állással kapcsolatos információt regisztrálni.

Az állásokkal és nyugdíjjal kapcsolatos szolgáltatásokat az adóhivatal myAccount weboldalán keresztül lehet elérni. Ha valaki nem tudja az online szolgáltatást használni, akkor fölveheti a kapcsolatot a helyi adóirodával segítségért.

Az adóhivatal weboldalán elérhető egy gyakori kérdések rész is az adózással és a munkakezdéssel kapcsolatban.

Forrás: Citizens Information Ireland