Visszatérés a munkába

Képzés és álláskeresés
Typography

Ha valaki jelentős idő után tér vissza a munkába, akkor számos opciót kell megfontolnia és lépéseket kell tennie, mielőtt elkezd dolgozni. Szükség lehet segítségre az álláskereséshez vagy az adott személyt érdekelheti továbbképzés munkakezdés előtt. A helyi Intreo központ vagy szociális segélyiroda tanácsot adhat a munkalehetőségekkel kapcsolatban - lásd a “Kapcsolat” c. részt lentebb. A Jobs Ireland weboldalon is lehet elérhető állásokat és tréningkurzusokat keresni. A Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériuma felelős a foglalkoztatással kapcsolatos szolgáltatások nyújtásáért és az álláskeresőknek történő iránymutatásért, valamint a bevételtámogatásért.

A Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériumának weboldalán lévő kalkulátort lehet használni a teljes időben végzett munka előnyeinek kiszámításához. A számológép kiszámítja a teljes összeget, amelyet az adott személy teljes idejű munkavégzéskor kap (beleértve a dolgozói családi kifizetést (Working Family Payment) és összehasonlítja ezt az álláskeresői kifizetésekkel (beleértve a lakbérkiegészítést (Rent Supplement)).

Egyéb támogatások

Ha valaki munkanélküli, akkor megtarthatja az orvosi kártyáját (medical card) vagy a lakbérkiegészítést (Rent Supplement) munka felvételekor - lásd lentebb. Ha valaki bizonyos ideje munkanélküli és még mindig nem talált állást, akkor jogosult lehet a foglalkoztatási tervre (employment scheme). Vannak foglalkoztatási támogatások fogyatékkal rendelkezők részére is.

Ha az adott személynek gyermekei vannak:

 • Akkor 13 hétig megtarthatja az eltartott gyermek utáni emelést, vagy ha alacsony fizetést adó munkát vállal, akkor jogosult lehet a dolgozói családi kifizetésre (Working Family Payment).
 • A vissza a munkába családi osztalék (Back to Work Family Dividend) rendelkezésre olyan áll egyedülálló szülő és hosszú ideje álláskereső gyermekes családok számára, akik szeretnének visszatérni a munkába. Ezt az osztalékot lehet a dolgozói családi kifizetésen felül fizetni.
 • Számos megfizethető árú gyermekgondozási terv nyújt gyermekgondozói szolgáltatást alacsony jövedelmű családoknak. Ezeknek a szolgáltatásoknak a célja, hogy a szülők visszatérjenek a munkába vagy az oktatásba.

Adó és társadalombiztosítás (PRSI)

Ha valaki jelentős kihagyás után tér vissza a munkába, akkor meg kell bizonyosodnia afelől, hogy a béréből történő adó- és társadalombiztosítási levonások megfelelőek.

Adó

Az új munkáltatónak adót és Universal Social Charge-ot (USC) kell levonnia a fizetésből a PAYE rendszer alatt a foglalkoztatás kezdetétől. Ahhoz, hogy az adott személy megbizonyosodjon arról, hogy a kezdettől fogva megfelelően és a korrekt összeget vonta le a munkavállaló a fizetésből, a következőket kell tenni:

 • Meg kell adni a munkáltatónak a PPS számot és el kell kérni a munkáltató regisztrációs számát. Ha valaki nem tudja a PPS számát, akkor az Intreo központ vagy szociális segélyiroda munkatársaival kell fölvenni a kapcsolatot, akik megkeresik az adott személy PPS számát.
 • Az új állással kapcsolatos információkat regisztrálni kell az adóhivatal állásokkal és nyugdíjakkal kapcsolatos online szolgáltatásánál a myAccount weboldalon. Ha valaki nem tudja használni az online szolgáltatásokat, akkor fölveheti a kapcsolatot az adóirodával segítségért - lásd a “Kapcsolat” c. részt lentebb.

Ideális esetben ezt a két lépést kell megtenni az állásajánlat elfogadásakor még akkor is, ha az részmunkaidős vagy az ünnepek során történő foglalkoztatás. Ez a két lépés a munkáltató és az adóiroda számára időt ad, hogy az első fizetési nap előtt elrendezhessék dolgaikat.

Ha az adott személy regisztrálta az új állás adatait, akkor az adóhivatal küld a munkáltatónak egy adóelőleggel kapcsolatos bizonylatot, amely kimutatja azokat az adóelőlegeket, amelyeket a munkáltató levon az adószámlából. Az adóelőleggel kapcsolatos bizonylatot meg lehet nézni és kiegészítő adóelőlegeket lehet igényelni az adóhivatal PAYE szolgáltatásánál A PAYE szolgáltatásait az adóhivatal myAccount weboldalán keresztül lehet elérni.

Ha valaki nem tisztázta az adópozícióját munkakezdéskor, akkor a munkáltatónak sürgősségi adót (emergency tax) kell levonnia.

Társadalombiztosítás (PRSI)

A PPS szám megadása a munkaadó számára lehetővé teszi, hogy jegyzékeket készítsen a jelenlegi és az előző munkából származó társadalombiztosítási befizetésekről.

Ha az adott személy néhány évig nem folytatott munkavégzést, akkor nem lesz azonnal jogosult olyan rövid távú szociális segélykifizetésekre, mint a betegség utáni támogatás (Illness Benefit). Habár az adott személyre azonnal vonatkozik a sérülés után járó támogatás (Injury Benefit) ha nem képes munkahelyi baleset következtében munkát végezni. Az, hogy milyen gyorsan lesz az adott személy jogosult különböző szociális segélykifizetésekre, a támogatás típusától és a munkába történő visszatérés előtti körülményektől függ. Ha valaki beteg vagy munkanélküli, akkor megelőlegezik számára a társadalombiztosítási kifizetéseket.

Az orvosi kártya (medical card) és a lakbérkiegészítés (rent supplement) megtartása

Orvosi kártya (medical card)

Ha valaki munkanélküli és teljes vagy részidős munkába tér vissza, akkor megtarthatja orvosi kártyáját 3 évig, feltéve, hogy a következő segélyek teljes arányú kifizetését kapta 12 hónapig vagy annál tovább:

 • Álláskeresői támogatás (Jobseeker’s Benefit)
 • Álláskeresői segély (Jobseeker’s Allowance)
 • Egyedülálló szülő családi kifizetése (One-Parent Family Payment)
 • Betegségi támogatás (Illness Benefit)
 • Betegségi nyugdíj (Invalidity Pension)
 • Fogyatékossági segély (Disability Allowance)
 • Vaksági nyugdíj (Blind Pension) vagy
 • Munkösztönző terven, illetve oktatási lehetőségeket biztosító terven vett részt.

Ha az adott személy teljes idejű munkát kezd, akkor megtarthatja az orvosi kártyáját a munkakezdés dátumától számított 3 évig. Ha valaki részidős munkát kezd, akkor a 3 éves periódus akkor kezdődik, amikor az adott személy bevétele meghaladja az orvosi kártya releváns iránymutatójában meghatározott összeget. További részleteket az orvosi kártya megtartásával kapcsolatban a Health Service Executive orvosi kártyához/háziorvos-látogatási kártyához (GP visit card) vagyonfölbecslési iránymutatójában lehet találni.

Lakbérkiegészítés (rent supplement)

Ha valaki legalább 12 hónapja munkanélküli vagy nem teljes idős foglalkoztatásban van és úgy becsülték föl, hogy a bérelt szállások terve (Rental Accommodation Scheme) értelmében lakhatási szükségletei vannak, akkor megtarthatja lakbérkiegészítését.

Különbözeti lakbérek és visszatérés a munkába

Ha az adott személy helyi önkormányzattól, vagy lakhatási szövetségtől bérel, akkor a lakbért a helyi önkormányzat különbözeti lakbérének rendszere alapján számítják ki. Ez a rendszer a heti háztartási bevételen és a fizetőképességen alapszik. tehát ha az adott személy bevétele emelkedik, amikor visszatér a munkába, akkor tájékoztatni kell a helyi önkormányzatot, amely magasabb hozzájárulást kérhet a lakbér felé.

Ha valaki magánúton bérel a lakhatási segélykifizetés (Housing Assistance Payment - HAP) terv értelmében, akkor a lakbérhez történő hozzájárulást ugyanúgy számítják ki és értesíteni kell a helyi önkormányzatot a bevételváltozásról.

Kapcsolat

A helyi adóiroda.

A helyi Intreo központ vagy szociális segélyiroda

Forrás: Citizens Information Ireland