Állástalálás és állás megszerzése

Képzés és álláskeresés
Typography

Ha valaki állást keres, számos információforrás és támogatás áll rendelkezésére, hogy segítsen a keresésben. Az adott személy kereshet állást első alkalommal iskola vagy egyetem után, vagy gondolkozhat állásváltáson, illetve a munkába való visszatérésen. Ha valaki munkanélküli, akkor számos szolgáltatás és támogatás áll rendelkezésére, hogy munkát találhasson - lásd lentebb. Legyen az adott személy jelenleg alkalmazásban, munkanélküli vagy oktatásban, az állástalálásnak és állásra való jelentkezésnek ugyanolyan a procedúrája. Fontos az összes lehetséges információforrás felkutatása a munkalehetőségekkel kapcsolatban, a jól elkészített pályázat és a releváns kísérőlevél, illetve önéletrajz elküldése, valakint ha a pályázat sikertelen, az álláskeresés folytatása.

Egyéb opciókat is föl lehet fedezni, mint például az egyéni vállalkozás, visszatérés az oktatásba vagy az önkénteskedés tapasztalatszerzés céljából.

Információforrások

Állásokat különböző helyeken hirdetnek. Az összes lent listázott forrást érdemes rendszeresen ellenőrizni annak biztosítására, hogy az álláskereső tudatában legyen új meghirdetett állásoknak.

 • A helyi Intreo központ és szociális segélyiroda: Információt és tanácsot nyújt az összes álláskeresőnek, mely tartalmaz egy listát az elérhető állásokkal kapcsolatban és egy álláskeresői információs csomagot. Az Intreo a Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériumának szolgáltatása, amely egyszer elérhető kapcsolat az összes foglalkoztatással és bevétellel kapcsolatos támogatás tekintetében.
 • Weboldalak: Az álláskereső weboldalak részleteket tartalmaznak az elérhető állásokkal kapcsolatban. A Jobs Ireland weboldal listázza az Írországban és külföldön elérhető állásokat. Szintén listázza a gyakornoki pozíciókat és a foglalkoztatási programon belüli üresedéseket. Az álláskereső föltöltheti önéletrajzát a Jobs Ireland weboldalra, hogy a munkáltatók hozzáférhessenek ahhoz és közvetlenül kapcsolatba léphessenek az álláskeresővel.
 • Közösségi média: A közösségi média oldalakon szintén hirdetnek állásokat. Vannak specifikus közösségi weboldalak álláskeresők számára, amelyek összehozzák az álláskeresőket a munkáltatókkal és egyéb üzleti szakemberekkel.
 • Újságok: A nemzeti és helyi újságok apróhirdetési szekciói, amelyeket most már online is el lehet érni, mivel a legtöbb újságot online is el lehet olvasni.
 • Fejvadász ügynökségek: Olyan magáncégek, amelyek támogatást nyújtanak állásszerzéshez. Kaphatnak díjat a munkáltatótól, amennyiben sikeres a jelentkezés. Az álláskeresőnek regisztrálnia kell a fejvadász ügynökségnél. A Nemzeti Fejvadász Szövetségnek (National Recruitment Agency) van egy címjegyzéke a fejvadász ügynökségekről. Vannak specializált fejvadász ügynökségek, amelyek bizonyos típusú munkára keresnek álláskeresőket.
 • Kiírások: Állásokat gyakran hirdetnek boltok és éttermek ablakain, könyvtárakban, szupermarketekben és egyéb közösségi üzenőfelületen.
 • Nyílt napok és toborzónapok: Néhány munkáltató és iparág nyílt napot tart munkaerőtoborzás céljából. A helyi nyílt napokat és eseményeket hirdethetik online, a helyi újságokban és egyéb helyi eseményeken.
 • Cégek: Bizonyos állásokat csak az adott cég weboldalán hirdethetnek, így érdemes a releváns munkaterületen tevékenykedő cégek weboldalát böngészni.
 • Személyes kapcsolatok: Barátok vagy rokonok is segíthetnek állást találni.

A Citizens Information és a (H)írmorzsák weboldalak nem tartalmaznak információt az elérhető állásokról. A Citizens Information és a (H)írmorzsák nem fogad el önéletrajzokat és nem továbbítja őket a munkáltatónak az álláskereső nevében.

Jelentkezés állásra

Az önéletrajz egy nagyon fontos dokumentum. Összefoglalja a kapcsolattartási adatokat, az oktatást és a munkatapasztalatot. Tartalmaznia kell a kulcsképességeket és egyéb releváns információt 2 olyan személy nevével, akik referenciát adnak.

Ha valaki talál egy elérhető állást, akkor a következőket kell tenni:

 • Megtudni a lehető legtöbbet a cégről és a munkalehetőségről. Ezt az információt a cég weboldalán lehet megtalálni, vagy közvetlenül föl lehet venni a kapcsolatot a céggel is.
 • Frissíteni kell az önéletrajzot és egy kísérőlevéllel együtt el kell küldeni, illetve az álláshirdetésben meghatározott jelentkezési formanyomtatványt ki kell tölteni.
 • Készülni kell az állásinterjúra az interjúkérdések megválaszolásának gyakorlásával.

Ha valaki munkanélküli, akkor a helyi foglalkoztatási szervezet (Local Employment Service - LES) vagy állásklub (Job Club) segíthet önéletrajzírásban és az állások megpályázásában az interjúval kapcsolatos képességek fejlesztésével - lásd az “Egyéb támogatások” részt lentebb.

Esélyegyenlőség a munkahelyen: Ha valaki állásra jelentkezik vagy már alkalmazásban van, akkor a munkahelyi esélyegyenlőségi törvény védi őt. Tehát ha valaki állásra jelentkezik,akkor törvénytelen a jövendőbeli munkáltató számára megkülönböztetést alkalmazni 9 alapon, például faji megkülönböztetést vagy családi állapot alapján.

Segítségforrások

Hosszabb ideje munkanélküliek: Számos foglalkoztatással kapcsolatos támogatási terv létezik, amelyek a hosszú ideje munkanélkülieket arra bátorítják, hogy visszatérjenek a munkába. Ezek a tervek olyan embereket céloznak meg, akik bizonyos ideje munkanélküli vagy egyéb szociális segélykifizetésen vannak.

Néhány olyan terv, mint a közösségi foglalkoztatás, közösségi alapú foglalkoztatási lehetőségeket nyújt. Egyéb tervek, mint például a vissza a munkába vállalkozói segély lehetővé teszi bizonyos szociális segélykifizetésen lévő emberek számára, hogy önálló vállalkozókká válhassanak és megtarthassák szociális segélykifizetéseiket is.

Egyéb támogatások

Helyi foglalkoztatási szolgáltatások - Obair (LES) - azért hozták létre, hogy segítsen hosszabb ideje munkanélküli embereknek állást találni. A szolgáltatások keresztül közbenjárók segítenek az álláskeresésben és a munkáltatóval történő kapcsolatlétesítésben. A helyi foglalkoztatási szolgálatok iránymutató konzultációt is kínálnak tréning opciók és foglalkoztatási tervek kereséséhez.

Az álláskeresői klubok (Job Clubs) tréninget és támogatást nyújtanak álláskeresőknek az önéletrajz elkészítésében történő segítségnyújtás, az interjúképességek felesztése és az álláskeresés által. Szintén elérhető egy olyan szolgáltatás, ahol az emberek tanácsadásért bemennek és hivatalos kurzusokat is tartanak, amelyek 1-től 4 hétig tartanak. A hivatalos kurzus látogatásához az adott személynek olyan álláskeresőnek kell lennie, akit egy foglalkoztatási szolgálat irodája vagy a helyi foglalkoztatási szolgálat referált. Az álláskereső heti 20 eurót kaphat segítségnek a hivatalos kurzus során felmerülő költségekkel kapcsolatban.

A képzési támogatási prémium (Training Support Grant - TSG) elérhető álláskeresők és olyan személyek számára, akik bizonyos egyéb kifizetéseken vannak. A képzési támogatási prémium gyors hozzáférést biztosít olyan rövidtávú tréninghez, amely nem elérhető azonnal az állami szolgáltatótól vagy amely segíteni fog a gyorsabb állásszerzésben. Az eseten dolgozó hivatalnok jóváhagyhatja a prémiumot ez alatt a terv alatt, ha az megfelel az adott személy azonosított szükségleteinek (például a személyes fejlődési tervben (Personal Progression Plan) meghatározott céloknak és nem elérhető más állami szolgáltatón keresztül.

További információért álláskereséssel vagy állásszerzéssel kapcsolatban le lehet tölteni a “Dolgozás a munkáért” c. kiadványt és egy brosúrát a munkakereséssel kapcsolatban a Munkanélküliek Ír Nemzeti Szervezetének weboldaláról.

Kapcsolat

A helyi Intreo központ vagy szociális segélyiroda.