Álláskeresés: oktatás és képzés

Képzés és álláskeresés
Typography

Ha valaki elveszti az állását vagy már munkanélküli akkor fontolóra veheti azt, hogy visszatér az oktatásba vagy képzésre. Az adott személy folytathatja az oktatását vagy részt vehet egy képzési kurzuson annak érdekében, hogy képességeit fejlessze a hivatalos oktatási rendszerben vagy azon kívül.

Qualifax

A Qualifax átfogó információt nyújt továbbképzésről, felsőoktatásról, illetve képzési kurzusokról. Találhatunk itt különböző típusú kurzusokat, amelyek közül néhány szakképzettséget ad, néhány viszont nem. Az adatbázis tartalmaz információt felnőtt diák számára, illetve az előzetes oktatás elismeréséről linkekkel az egyetemekről, valamint egyéb oktatási és képzési weboldalakról.

Képzési és oktatási kurzusok munkanélküliek számára

A Springboard program felsőoktatást kínál munkanélkülieknek részidős kurzusokon keresztül a Nemzeti Képzési Keret (National Framework of Qualifications) 6. szintjétől a 9. szintjéig.

A skillstowork.ie egy útmutató álláskeresők és munkáltatók számára a kormány következő képességekkel kapcsolatos kezeményezéseihez: Springboard, JobsPlus és Skillnet Ireland.

Támogatások

A vissza az oktatásba program támogathat szociális segélyben részesülőket abban, hogy középiskolai és felsőoktatási képzésekhez hozzáférhessenek.

A részidős oktatási opció lehetővé teszi, hogy az álláskereső megtartsa az álláskeresői segélyt vagy támogatást és olyan részidős vagy esti kurzuson vehessen részt, amely növeli annak az esélyeit, hogy állást kapjon.

Az oktatási, képzési és fejlesztési opció lehetővé teszi, hogy az álláskereső megtartsa az álláskeresői kifizetését és olyan kurzusra járjon (például személyes fejlődési kurzus), amelyre nem vonatkozik a vissza az oktatásba segély.

Oktatás

Nincs szükség formális szakképesítéshez ahhoz, hogy valaki a felnőttképzési és közösségi oktatási szektorok által kínált teljes és részidős kurzusok egyikén résztvehessen. A felnőttoktatási kurzusok tartalmazhatnak továbbképzést vagy felsőoktatást, illetve folytatódó oktatást és képzést. Az elérhető kurzusok közé tartoznak teljes és részidős kurzusok. A közösségi oktatás olyan felnőttképzésre és tanulásra utal, amely a hivatalos oktatási szektoron kívül esik. A közösségi oktatás támogatja a személyes tanulást és a rugalmasságot a tanulócsoportokon belül.

Számos olyan információforrás áll rendelkezésre az oktatásba való visszatéréssel kapcsolatban, amely további információt tartalmaz az adott személy számára elérhető kurzusokkal kapcsolatban.

Képzés

Az Oktatási és Képzési Testületek (Education and Training Boards, ETBs), a SOLAS és egyéb ügynökségek számos továbbképzési és tréningprogramot finanszíroznak. Az Oktatási és Képzési testületek középiskolai, felnőtt, közösségi és második esély jellegű oktatást szerveznek. A helyi Oktatási és Képzési Testülettel lehet kapcsolatba lépni további részletekért. Ezek a testületek működtetik a szakképzési tervet (Vocational Training and Opportunities Scheme (VTOS)) is, amely számos kurzust kínál a munkanélküliek oktatási és képzési szükségleteinek kiegészítésére.

A továbbképzési és tréningkurzusok (Further Education and Training (FET) courses) lehetőséget kínálnak a képességek fejlesztésére vagy felminősítésére a kereskedelmi és ipari szektorokban munkanélküli vagy leépítésen átesett személyek számára. Tréning kurzusokat online itt lehet találni.

A gyakornokságok a munkáltatóval eltöltött képzés és a munkahelyen kívüli, képzési centrumokban történő képzés keverékei.

A Helyi Képzéskezdeményezési Program (Local Training Initiative Programme (LTI)) egy projekt alapú képzés és munkatapasztalati program, amelyet a helyi közösségben valósítanak meg. A helyi közösségi csoportok kivitelezik ezt a programot. A programot olyan embereknek tervezték akik munkanélküliek, elsősorban 18 és 35 év közöttiek és nehéznek találják a munkaerőpiachoz történő hozzáférést. A Helyi Képzéskezdeményezési programokat a helyi Oktatási és Képzési Testület Képzési Központjában vagy a fetchcourses.ie weboldalon keresztül lehet elérni.

A Közösségi Képzési Központok (Community Training Centres) független közösségi alapú szervezetek. Az iskolából kikerülő, elsősorban 16 és 21 év közötti fiatalok számára biztosítanak képzést.

Ha valaki 15 és 20 év közötti és hivatalos szakképesítés nélkül hagyta abba az iskolát, akkor a Youthreach program lehetőséget ad elemi oktatásra, személyes fejlődésre, szakképesítési tréningre és munkatapasztalatra.

Egyéb ügynökségek

Az olyan ügynökségek, mint a Fáilte Ireland, a Bord Iascaigh Mhara (BIM), a Teagasc, a Coillte és az Írországi Kézműves Bizottság (Crafts Council of Ireland) számos különleges kurzust kínálnak specifikus munkaterületeket. Egyéb szervezetek, mint a Központ a Munkanélkülieknek (Centres for the Unemployed), Családi Forrásközpontok (Family Resource Centres) és a Helyi Fejlesztési Központok (Local Development Companies) szintén kínálnak tréninget.

A Skillnet Ireland lehetővé teszi privát szektorban tevékenykedő cégek csoportjainak, hogy képzési hálózatot hozzanak létre, ahol akkreditált és az iparban elismert programokat kínálnak. A Skillnet Ireland szintén kínál tréninget jogosult munkanélkülieknek. Ha valaki munkanélküli, akkor nem kell fizetnie ezért a képzésért.

Képzés és munkatapasztalat

Az olyan foglalkoztatási tervek, mint a közösségi munka és a Tús rövidtávú munkalehetőségeket biztosítanak munkanélküliek számára.

Forrás: Citizens Information Ireland