Ha valaki jelentős idő után tér vissza a munkába, akkor számos opciót kell megfontolnia és lépéseket kell tennie, mielőtt elkezd dolgozni. Szükség lehet segítségre az álláskereséshez vagy az adott személyt érdekelheti továbbképzés munkakezdés előtt. A helyi Intreo központ vagy szociális segélyiroda tanácsot adhat a munkalehetőségekkel kapcsolatban - lásd a “Kapcsolat” c. részt lentebb. A Jobs Ireland weboldalon is lehet elérhető állásokat és tréningkurzusokat keresni. A Munkaügyi és Társadalmi Védelem Minisztériuma felelős a foglalkoztatással kapcsolatos szolgáltatások nyújtásáért és az álláskeresőknek történő iránymutatásért, valamint a bevételtámogatásért.

Ha valaki állást keres, számos információforrás és támogatás áll rendelkezésére, hogy segítsen a keresésben. Az adott személy kereshet állást első alkalommal iskola vagy egyetem után, vagy gondolkozhat állásváltáson, illetve a munkába való visszatérésen. Ha valaki munkanélküli, akkor számos szolgáltatás és támogatás áll rendelkezésére, hogy munkát találhasson - lásd lentebb. Legyen az adott személy jelenleg alkalmazásban, munkanélküli vagy oktatásban, az állástalálásnak és állásra való jelentkezésnek ugyanolyan a procedúrája. Fontos az összes lehetséges információforrás felkutatása a munkalehetőségekkel kapcsolatban, a jól elkészített pályázat és a releváns kísérőlevél, illetve önéletrajz elküldése, valakint ha a pályázat sikertelen, az álláskeresés folytatása.

Ha valaki elveszti az állását vagy már munkanélküli akkor fontolóra veheti azt, hogy visszatér az oktatásba vagy képzésre. Az adott személy folytathatja az oktatását vagy részt vehet egy képzési kurzuson annak érdekében, hogy képességeit fejlessze a hivatalos oktatási rendszerben vagy azon kívül.

Az első állás megszerzése, az állásváltás, valamint az állás elvesztése nagy események egy ember életében. Ilyen esetekben szükség van információra, amely segít keresztülvinni a szükséges eljárásokat és meghozni a legjobb választásokat.