Részmunkaidőben történő munkavégzés

Foglalkozástípusok
Typography

Az elmúlt pár évben jelentősen emelkedett a részmunkaidőben dolgozók száma. Az okok egyike, hogy nagy számban térnek vissza munkavállalók a munkaerőpiacra (talán azért, mert a gyermekeik már felnőttek). Egyéb ok a munkáltató rugalmasabb, családbarát viszonyulása az ilyen módon dolgozók felé.

Hozzáférés a részmunkaidőben végzett munkához

A részmunkaidőben végzett munkához való hozzáféréssel kapcsolatos magatartási szabályzat 2006-os bevezetését követően a legjobb gyakorlat munkáltatók számára, hogy olyan alapelvek legyenek érvényben, amelyek könnyebbé teszik a részmunkaidőben végzett munkához történő hozzáférést. A magatartási szabályzat célja a munkáltatók és a munkavállalók arra történő bátorítása, hogy vegyék fontolóra a részmunkaidőben végzett munkát. Ez a szabályzat iránymutatást is ad azokkal az eljárásokkal kapcsolatban, amelyek elősegítik a részmunkaidőben végzett munkához való hozzáférést olyan munkavállalók esetében, akik valóban részmunkaidőben szeretnének dolgozni. Általánosságban a munkáltatóknak fontolóra kell venniük, hogyan vezessék be a részmunkaidős lehetőségeket és hogyan maximalizálják a részmunkában végezhető állások számát.

Fontos észben tartani, hogy ha valaki teljes munkaidős alkalmazásban van, akkor nincs törvényes joga részmunkaidős alkalmazásra vagy egyéb olyan rugalmas munkára váltani mint a munkamegosztás, illetve a fizetetlen szabadság. Ha az adott munkavállaló teljes munkaidős alkalmazásról részmunkaidős alkalmazásra szeretne váltani vagy fordítva, akkor meg kell egyeznie a munkáltatójával.

Részmunkaidőben végzett munka kérelmezése

Ha az adott munkavállaló részmunkaidőben végzett munkát kérelmez, a munkáltatónál érvényben kell lennie egy eljárásnak, amely a kérelem után lehetővé teszi a konzultációt és megbeszélést a döntés megszületése előtt. A munkáltatónak komolyan meg kell fontolnia a munkavállaló kérelmét és figyelembe kell vennie olyan tényezőket, mint a személyes családi szükségletek, a részmunkaidőben végzett munka kihatása a szervezetre, a részmunkaidőben dolgozó munkavállalók száma, valamint az esélyegyenlőségi szabályzat és a szervezet munkaerővel kapcsolatos szükségletei. A kérelmet diszkrimináció nélkül kell fontolóra venni a munkahelyi esélyegyenlőségi törvénykezéssel összhangban.

A munkáltató megtagadhatja a kérelmet de a megtagadást jó okkal kell alátámasztania, például beosztási nehézségekhez vezetne a szervezetnél a részmunkaidőben történő alkalmazás. A munkáltatónak a visszautasítás okát meg kell adnia.

2013. március 8. óta a 2013-as szülői szabadsággal kapcsolatos EU-s szabályozások (European Union (Parental Leave) Regulations 2013) értelmében amikor a munkavállaló szülői szabadság után visszatér a munkahelyére, jogosult a munka rendszerességének vagy a munkaóráknak a megváltoztatását kérni meghatározott időszakra. A munkáltatónak fontolóra kell vennie a kérelmet, de nem kötelező jóváhagynia azt.

Ki a részmunkaidőben dolgozó munkavállaló?

A részmunkaidőben dolgozó munkavállalók jogait a munkavállalók védelmével kapcsolatos (részmunkaidőben végzett munkáról szóló) 2001-es törvény  (Protection of Employees (Part Time Work) Act 2001) védi. A részmunkaidőben dolgozó alkalmazott fogalmát Írországban a törvény olyan alkalmazottként határozza meg, akinek a normális munkaórái kevesebben mint egy “olyan munkavállaló munkaórái, aki az eredeti munkavállalóhoz hasonló munkakörben dolgozik”. A hasonló munkakörben dolgozó munkavállaló egy teljes időben dolgozó (azonos vagy ellenkező nemű) munkavállaló, akihez a részmunkaidőben dolgozó munkavállaló hasonlítja magát. A részmunkaidőben dolgozó munkavállalónak már nem kell 13 egymást követő héten dolgoznia és nem kell minimum heti 8 óra munkát végeznie ahhoz, hogy a törvény értelmében jogosult legyen védelemre.

A törvény minden részmunkaidőben dolgozó munkavállalóra vonatkozik Írországban és a következőket foglalja magában:

  • Olyan személyt, aki munkaszerződés értelmében dolgozik vagy gyakornok
  • Olyan személyt, akit munkaerő közvetítő társaság alkalmaz vagy
  • Olyan személyt, aki az állam szolgálatában áll (például rendőrség, védelmi erők, köztisztviselők és a Health Service Executive alkalmazottjai, kikötőhatóság vagy oktatási és képzési testület (Education and Training Board, ETB).
  • Olyan személyt, aki munkamegosztásban dolgozik egy másik személlyel.

Munkaerő közvetítő társaságok által alkalmazott munkavállalók esetében általában az a fél (munkaerő közvetítő társaság vagy ügyfél cég) felelős a munkavállaló bérének megfizetésére, aki a munkavállalók védelmével kapcsolatos (részmunkaidőről szóló) törvény értelmében munkáltatónak tekinthető. Az ügynökség vagy az ügyfél cég szintén felelős annak biztosításáért, hogy a részmunkaidőben dolgozó alkalmazott ne részesüljön kedvezőtlenebb bánásmódban, mint a hasonló munkakörben dolgozó, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló.

Mi a törvény célja?

A törvény célja, hogy részmunkaidőben dolgozó munkavállalók ne részesüljenek kedvezőtlenebb bánásmódban, mint a hasonló munkakörben teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók, hacsak nem tárgyilagos oka van a megkülönböztetett bánásmódnak. Ha a munkáltató bizonyítani próbálja a tárgyilagos okon alapuló kedvezőtlenebb bánásmódot, akkor igazolnia kell, hogy a megkülönböztetett bánásmód alapja nem a részmunkaidő, hanem egyéb ok és a megkülönböztetett bánásmód a munkáltató törvényes célja, valamint megfelelő és szükséges. Ami nem számít tárgyilagos oknak rendszeresen részmunkaidős munkát végző munkavállalók esetében, az tárgyilagos ok lehet alkalmi részmunkaidős munkát végző munkavállalók esetében.

Alkalmi munkavállalók

Alkalmi munkavállaló az a részmunkaidőben dolgozó munkavállaló, aki alkalmi alapon dolgozik. Az alkalmi részmunkaidőben dolgozó munkavállalók kevesebbet dolgoznak 13 egymást követő hétnél és nem állnak rendszeres vagy szezonális alkalmazásban, valamint kollektív szerződés értelmében végeznek munkát.

A munkavállaló munkája folyamatos, hacsak el nem bocsájtják vagy önkéntesen föl nem mond.

Rugalmas munka

A rugalmas munkaidő és a rugalmas munkamegállapodás általában az egyéni munkáltató diszkréciójával történik és nincs rá specifikus törvény. A munkamegosztásban dolgozó alkalmazottakat részmunkaidőben dolgozó munkavállalóknak tekintik, akiknek teljes törvényes jogosultságuk van a részmunkaidőben dolgozó alkalmazottak jogainak élvezetére.

A Workplace Relations Commission kiadott egy iránymutatót a részmunkaidőben dolgozó munkavállalók és munkáltatóik jogaival és kötelezettségeivel kapcsolatban.

További információ a részmunkaidőben dolgozó munkavállalók jogaival kapcsolatban elérhető a Workplace Relations Commission információs és ügyfélszolgálatánál.

Kapcsolat

Workplace Relations Commission - Information and Customer Service

Information and Customer Service

O'Brien Road

Carlow

R93 W7W2

Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 9:30-tól 17:00 óráig

Tel: (059) 917 8990

Alacsonydíjas hívószám: 1890 80 80 90

Weboldal: https://www.workplacerelations.ie/en/

Forrás: Citizens Information Ireland