A civil partnership jellegű élettársi kapcsolat semmissé nyilvánításának következményei

Semmissé nyilvánítás
Typography

Ha a civil partnership jellegű élettársi kapcsolatot érvénytelennek tartják, akkor annak következménye az, hogy a civil partnership jellegű kapcsolatot kezdettől fogva érvénytelennek nyilvánítják. Ezért a civil partnership jellegű élettársi kapcsolat jogi szempontból soha nem történt meg.

Szabályok

A bírósági semmissé nyilvánítási rendelet legnyilvánvalóbb következménye az, hogy az érintett fél újra köthet házasságot.

Ha az adott személy már házas vagy új civil partnership jellegű élettársi kapcsolatot kezdeményezett a semmissé nyilvánítási rendelet meghozatala előtt, akkor a házasság vagy az új civil partnership jellegű élettársi kapcsolat érvénytelennek tűnhet. Habár ha a semmissé nyilvánítást kimondják, akkor a házasság/másik civil partnership jellegű élettársi kapcsolat érvényessé válik, mivel az első civil partnership jellegű élettársi kapcsolatot érvénytelenné nyilvánították.

Ha a civil partnership jellegű élettársi kapcsolatot semmissé nyilvánították, akkor az azt jelenti, hogy a felek elveszítik civil partnerekként élvezett jogaikat. Ezért:

  • Az előző civil partnerrel megosztott otthon nem számít megosztott otthonnak. Ha az előző partner a ház jogi tulajdonosa, akkor az eladhatja a házat a másik partner hozzájárulása nélkül.
  • Az 1965-ös örökösödési törvény (Succession Act 1965) értelmében ha a civil partner elhalálozik, akkor az életben maradt civil partner törvényesen jogosult az elhunyt vagyonából való részesedésre attól függetlenül, hogy az elhunyt civil partner hagyott-e hátra végrendeletet vagy sem. Mivel a semmissé nyilvánított civil partnership soha nem történt meg, ezért az adott személynek nincsenek örökösödési jogai ha annak korábbi partnere elhalálozik.
  • Ha a civil partnership jellegű élettársi kapcsolatot semmissé nyilvánítják, akkor az adott személy nem kérelmezheti korábbi partnerét tartásdíj fizetésére, mivel azt csak az érvényes civil partnership jellegű élettársi kapcsolatban élők kérelmezhetik.

Forrás: Citizens Information Ireland