Tőkével kapcsolatos adók különélést, válást vagy fölbontást követően

Különélés, válás
Typography

Ez a fordítás a különböző tőkével kapcsolatos adókat sorolja föl a különélés, válás vagy civil partnership jellegű kapcsolat fölbontására vonatkoztatva.

Tőkenyereségadó

A tőkenyereségadó egy olyan adó, amely a vagyon értékesítéséből származó nyereségre vonatkozik és az értékesítő személy által fizetendő. Az értékesítés történhet ajándékozás vagy eladás formájában.

A házastársak vagy civil partnerek közti vagyonátruházás tőkenyereségadó-mentes. A különélő házastársak vagy civil partnerek közti vagyonátruházás szntén tőkenyereségadó-mentes, ha az átruházás különélési egyezmény vagy bírósági rendelet értelmében történik.

A bírósági rendelet értelmében történő vagyonátruházás válási rendelet vagy civil partnership jellegű élettársi kapcsolat fölbontása esetén tőkenyereségadó-mentes, de a rendelet kimondása utáni semmilyen olyan vagyonátruházás nem élvez adómentességet, amelyet nem a bíróság rendel el.

A különélő pároknak mindig ajánlott szakértői adótanácsadást keresniük, mielőtt tőkenyereségadóval kapcsolatos egyezményre lépnek.

Tőkeszerzési adó

A tőkeszerzési adó az ajándékot vagy örökséget kapó személyre vonatkozik. Ez a személy fizeti a tőkeszerzési adót. Az adót a szerzett vagyon nyílt piaci értékén fizetik.

A házastársak vagy civil partnerek közt ajándék vagy örökség útján történő vagyonátruházás mentes a tőkeszerzési adó fizetése alól. A különélés nem befolyásolja ezt a mentességet, viszont a válás igen.

A tőkeszerzési adó nem vonatkozik bíróság által elrendelt ingatlanátruházásra különélő vagy elvált házastársak esetén.

A különélő pároknak mindig ajánlott szakértői adótanácsadást keresniük, mielőtt tőkeszerzési adóval kapcsolatos egyezményre lépnek.

Állami adó (stamp duty)

Az állami adó leggyakrabban az ajándék vagy eladás útján történő ingatlanátruházáshoz kapcsolódik. A házastársak és civil partnerek közti ingatlanátruházás mentes az állami adótól. A bíróság által elrendelt különélő vagy elvált párok közti ingatlanátruházás szintén állami adómentes.

A különélést, válást vagy polgári semmissé nyilvánítást követő tőkével kapcsolatos adókról az adóhivatal weboldalán lehet további információt találni.

Kapcsolat

The Revenue Commissioners

Dublin Castle

Dublin 2

Ireland

Homepage: http://www.revenue.ie

Forrás: Citizens Information Ireland