Apaság vélelmezése

Különélés, válás
Typography

Az apaság vélelmezéséhez kapcsolódó szabályoknak befolyásuk lehet a gyermek örökségére vagy tartásdíjára.

Házas szülők gyermekeinek vélelmezett édesapja a törvény értelmében az édesanya férje.

A gyermekekről és családi kapcsolatokról szóló 2015-ös törvény (Children and Family Relationships Act 2015) 88. paragrafusa módosította a gyermekek státusáról szóló 1987-es törvényt (Status of Children Act 1987), így az a vélelmezés, hogy a nő férje a gyermek apja nem érvényes abban az esetben, ha a gyermek a különélés kezdeményezése után több mint 10 hónappal született.

A nem házas szülőknek bizonyítaniuk kell az apaságot ahhoz, hogy a gyermek tartásdíjat vagy örökösödési jogokat kaphasson. Ez nem szükséges abban az esetben, ha az édesapa elismeri az apaságot vagy ha megnevezték őt a gyermek születési anyakönyvi kivonatában. Ha az édesapa elismeri az apaságot, akkor beleegyezhet abba, hogy a nevét egy későbbi időpontban tüntessék föl a gyermek születési anyakönyvi kivonatában.

Amennyiben az állítólagos édesapa vitatja az apaságot, akkor beleegyezhet egy orvosi apasági vizsgálat elvégzésébe. Ha az állítólagos édesapa nem egyezik bele az orvosi vizsgálatba, akkor a bíróság (általában a District Court) dönthet az apasággal kapcsolatban.

Ha valaki megtagadja a mintaadást az apaság megállapításához, akkor a megtagadásból a bíróság levonhatja a megfelelő következtetést. Például ha az állítólagos apa megtagadja a vizsgálatot, a bíróság ebből következtetheti azt, hogy az édesapa fél attól, hogy a vizsgálat eredménye kimutatja, hogy valójában ő az édesapa. Amennyiben az édesanya tagadja meg a mintaadást, akkor fennállhat az az eshetőség, hogy az édesanya fél attól, hogy a vizsgálat igazolja, hogy nem a megnevezett férfi a gyermek édesapja.

A District Court döntése elleni fellebbezéseket a Circuit Court hallgatja meg.

Szabályok

Apasági vizsgálat

Az apasági vizsgálatot vér, haj vagy nyálminta alapján végzik. Az adott személy önállóan fölkeresheti a laboratóriumot (kérni fogják, hogy az adott személy válasszon körzeti orvost, aki elvégzi a vizsgálatot, vagy el lehet menni az egyik szakügynökséghez, amely elrendezi a vizsgálatot az adott személy részére). Fontos annak tudatában lenni, hogy a vizsgálat eredményét nem lehet arra használni, hogy az édesapa neve a születési anyakönyvi kivonatra kerüljön annak beleegyezése nélkül.

Ha az édesapa szeretne apasági vizsgálatot végeztetni a törvényes apaság megállapítására, akkor mindhárom felet (édesanya, édesapa, gyermek) meg kell vizsgálni, így az édesanyának is bele kell egyeznie ebbe a vizsgálatba.

A gyermekektől 3 hónapos koruk előtt apasági vizsgálat elvégzéséhez nem vehetnek vért. Habár a gyermek nyálmintáját születésétől kezdve föl lehet használni a vizsgálathoz. Azonosítási célból a mintaadóktól fényképeket kérnek.

Apaság kinyilatkoztatása

Bármely személy kérelmezheti, hogy a Circuit Court állítson ki egy nyilatkozatot arról, hogy ő-e egy adott gyermek édesapja vagy édesanyja. Hasonlóképpen egy (felnőtt) gyermek is kérelmezhet olyan nyilatkozatot, amely kimondja, hogy egy adott személy az édesapja vagy édesanyja-e vagy sem.

Díjszabás

Az apasági vizsgálat díjai változóak, attól függően milyen típusú vizsgálatot kérnek.  (A leggyakrabban alkalmazott típus a vérvétel vagy az édesanya, édesapa és a gyermek nyálmintája.) Az apasági vizsgálat nem része a közegészségügyi rendszernek így fizetni kell az elvégzett vizsgálatokért.

Az érintett egyének körülményeitől függően a bíróság rendelkezhet a költségekről és kérheti a szülőket arra, hogy fizessenek hozzájárulást a teljes költség felé.

Hogyan lehet igénybe venni?

További információ az apasági vizsgálatról (beleértve a laboratóriumok és szakügynökségek listáját) elérhető a Treoir weboldalán. Ha az adott személy maga szeretné elvégeztetni az apasági vizsgálatot, akkor föl kell venni a kapcsolatot a laboratóriummal (kérni fogják, hogy az adott személy válasszon körzeti orvost, aki elvégzi a vizsgálatot, vagy el lehet menni az egyik szakügynökséghez, aki elrendeli a vizsgálatot az adott személy részére).

A bírósági kérelemmel kapcsolatos információt a bírósági szolgálat (Courts Service) weboldalán lehet elérni.

Kapcsolat

Treoir

28 North Great Georges Street

Dublin 1

Ireland

Tel: +353 (0)1 670 0120

Alacsonydíjas hívószám: 1890 252 084

Weboldal: http://www.treoir.ie

Kapcsolattartó formanyomtatvány: http://www.treoir.ie/contact-contact.php

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Forrás: Citizens Information Ireland