Különélés és válás: gyermekek

Különélés, válás
Typography

Gyámság

A gyámság a szülők felelősségét írja le a gyermek nevelésével kapcsolatos döntések és kötelességek teljesítésére vonatkozóan. A házas szülők automatikusan a gyermek közös gyámjai. Ezt a közös gyámságot sem a különélés, sem a válás nem változtatja meg. (Annak az édesapának, aki az édesanyával nem házas nincsenek automatikus gyámsági jogai az adott gyermek esetében).

Felügyelet

A felügyelet a napi gondozásra, a lakhelyre és az eltartott gyermekek nevelésére vonatkozik. Az eltartott gyermekek felügyelet szempontjából 18 éven aluli gyermekek. Bírósági különélés vagy válás esetében általában az egyik szülőnek adnak felügyeleti jogot. A gyermekek állandó jelleggel annál a szülőnél laknak, akinek felügyeleti jogot adott a bíróság, a másik szülő megegyezett időpontokban láthatási jogot kap. A láthatás magában foglalja az éjszakára a másik szülőnél való tartózkodást.  Lehetséges, hogy a szülőknek a különélést és a válást követően megmaradjon a közös felügyeleti joguk és a gyermekek ebben az esetben egyenlő mennyiségű időt tölthetnek mindkét szülővel, amennyiben a szülők megegyeznek és rendelkeznek erről.

Láthatás

A láthatás a gyermeknek azzal a szülővel való kapcsolattartási jogára utal, aki nem vele él. Vonatkozhat arra, hogy a gyermek éjjelre alkalmanként vagy minden második hétvégén, illetve iskolai szünetekben a másik szülőnél maradhasson vagy elutazhasson vele nyaralni.

A szülők informálisan megegyezhetnek a gyermek felügyeletéről és láthatásáról.

Abban az esetben, ha a szülők nem jutnak egyezségre, bármelyikőjük kérelmezheti a bíróságot, hogy hozzon döntést azzal kapcsolatban, melyik szülő kapja a felügyeleti jogot és milyen láthatási joga legyen annak a szülőnek, aki nem kapott felügyeleti jogot. A kérelmet be lehet nyújtani a District Court-nál, vagy a bírósági különélés, illetve válás kérelmezésével egyidejűleg a Circuit Court-nál.

Bármely felügyeleti vagy láthatási kérelem esetén a gyermek jóléte a legfőbb tényező, amelyet a bíróság mérlegelni fog. A gyermeknek joga van mindkét szülővel kapcsolatot tartania és a felügyeleti joggal nem rendelkező szülő láthatási jogát csak akkor tagadják meg, ha a bíróság úgy gondolja, hogy az nem szolgálja a gyermek legjobb érdekét. A bíróság meghatározhatja a láthatás idejét, helyét és időtartamát és felügyelt láthatást is elrendelhet, melynek során egy másik felnőtt jelen van, amennyiben megfelelőnek tartja azt.

Hogyan lehet igénybe venni?

A láthatási rendeletet kérelmező szülőnek a District Court adminisztrátorától kell a kérelmet megigényelnie, amelyet be kell nyújtania a másik szülőnek. Jogi tanácsadás és képviselet igénybevétele mindig ajánlott.

Ahhoz, hogy valaki megtudja, jogosult-e jogsegély igénybevételére, a Legal Aid Board-dal kell fölvenni a kapcsolatot, amely elküldi az országszerte elérhető jogi központok listáját.

Kapcsolat

The Legal Aid Board

Quay Street

Caherciveen

Kerry

Ireland

Tel: 066 947 1000

Alacsonydíjas hívószám: 1890 615 200

Weboldal: http://www.legalaidboard.ie

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Treoir

28 North Great Georges Street

Dublin 1

Ireland

Tel: +353 (0)1 670 0120

Alacsonydíjas hívószám: 1890 252 084

Weboldal: http://www.treoir.ie

Kapcsolattartó formanyomtatvány: http://www.treoir.ie/contact-contact.php

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rainbows Ireland

National Office

Loreto Centre

Crumlin Road

Dublin 12

D12 K753

Ireland

Tel: +353 (0)1 473 4175

Fax: +353 (0)1 473 4177

Weboldal: http://www.rainbowsireland.ie/

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Forrás: Citizens Information Ireland