Top Stories

A munkavállalók védelmével kapcsolatos (részmunkaidőről szóló 2001-es törvény (Protection of Employees (Part-Time Work) Act 2001 célja a következő:

Az elmúlt pár évben jelentősen emelkedett a részmunkaidőben dolgozók száma. Az okok egyike, hogy nagy számban térnek vissza munkavállalók a munkaerőpiacra (talán azért, mert a gyermekeik már felnőttek). Egyéb ok a munkáltató rugalmasabb, családbarát viszonyulása az ilyen módon dolgozók felé.

Az ügynökség által alkalmazott dolgozó az a személy, akinek megegyezése van egy ügynökséggel azzal kapcsolatban, hogy egy másik személynek végezzen munkát. Például egy titkárnőnek lehet megegyezése egy titkárság ügynökséggel, hogy egy irodában dolgozzon amíg az iroda alkalmazottjai szabadságon vannak. Míg az ügynökség által alkalmazott dolgozóknak nem ugyanazok a munkajogai mint a rendszeres dolgozóknak, az időszakos, ügynökségen keresztül végzett munkával kapcsolatos EU-s irányelv (lásd lentebb) értelmében az időszakos, ügynökség által alkalmazott dolgozóknak joguk van egyenlő bánásmódra alapvető munkakörülmények között. Ezt az irányelvet az ír jogba az alkalmazottak védelméről szóló (időszakos, ügynökség által alkalmazott dolgozókkal kapcsolatos) 2012-es törvény (Protection of Employees (Temporary Agency Work) Act 2012)  ültette át (lásd lentebb). Az ügynökség által alkalmazott dolgozókat egyéb munkával kapcsolatos törvény védi - lásd az “Egyéb törvények” c. részt lentebb.

A háztartásbeli dolgozó meghatározás azokra az emberekre vonatkozik, akiket magánotthonban történő feladatok elvégzésére alkalmaznak. Őket általában közvetlenül a háztulajdonos alkalmazza az említett feladatok elvégzésére. A háztartásbeli dolgozók által elvégzett munkatípusok közé tartozik a háztartás vezetése és a takarítás. Egyéb feladatok közé tartozhat a gyermekek, idősek vagy fogyatékkal élők gondozása. A háztartásbeliek dolgozhatnak részmunkaidőben, teljes munkaidőben és néha (de nem mindig) lakhatnak a munkáltatójuknál is. A gondozói asszisztensek és az otthoni kisegítők háztartásbeli dolgozók. Ez a brosúra tartalmaz információt a háztartásbeli dolgozók munkajogaival kapcsolatban.

Ki az alkalmazott?

Míg a legtöbb esetben tökéletesen világos, ki az alkalmazott, adódnak olyan helyzetek, ahol ez a fogalom magyarázatot igényel. Például az az üzlet, amely el szeretné kerülni a munkajogi törvénykezést, az adót és a társadalombiztosítást, ragaszkodhat ahhoz, hogy a cégnek dolgozók önálló vállalkozók legyenek alkalmazottak helyett. Más szóval ilyen esetekben a munkáltató ragaszkodik ahhoz, hogy az adott személy nem az alkalmazottja, hanem egyéni vállalkozó, aki bizonyos munkát végez. A dolgozó viszont úgy érzi, hogy ő alkalmazott. Ebben az esetben kinek van igaza?

A telefontámogatás egy extra heti kifizetés bizonyos szociális segélykifizetéseken lévők számára, akik egyedülélőek emelését és fűtőanyagtámogatást kapnak.

2018 karácsonyán írta alá Írország elnöke azt a foglalkoztatással kapcsolatos (vegyes rendelkezésekről szóló) 2018-as törvényt (Employment (Miscellaneous Provisions) Act 2018), amely idén március 4.-én lépett életbe. Ez a törvény a legfontosabb munkajogi törvény lett az elmúlt 20 év folyamán.

A napokban kaptam egy igen érdekes megkeresést, amely félreértelmezésre alapuló pontatlan információt tartalmazott azzal kapcsolatban, mennyi idős korától lehet a gyermeket egyedül hagyni. Az olvasó kérdése így hangzott:

“Azt szeretném kérdezni, hogy valóban van-e az a törvény, hogy a 12 éves kor alatt a gyerekek nem tartózkodhatnak az utcán és otthon se egyedül? Mi idén szerettünk volna kiköltözni, de megtudtuk, hogy van ez a törvény.”

Mivel mostanában népszerű téma a 2018-as családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvény, ezért úgy gondoltam hasznos részletesen bemutatni a törvény által hozott főbb változásokat, melyek a következők:

Kényszerházasság

A kényszerházasság definíciót olyan házasságokra használják, ahol vagy az egyik, vagy mindkét fél beleegyezés nélkül vagy akarata ellenére kötött házasságot. A kényszerházasság különbözik az előre elrendezett házasságtól, amely során mindkét fél beleegyezik szüleik vagy harmadik fél segítségébe, hogy megfelelő házastársat találjanak számukra.

Az előző cikkben megismertük mi az a kiegészítő jóvátétel, illetve milyen tényezőket vesz a bíróság figyelembe a kiegészítő jóvátétel meghozatalakor. Ebben a cikkben a különböző előkészítő rendeleteket vesszük sorra.

Miért szükséges a kiegészítő jóvátétel?

A kiegészítő jóvátétel a házasság fölbomlásának következményeit szabályozza. Ezek a következmények azonnaliak és jelentős nehézséget okoznak mindkét félnek. Nestor meghatározásában a jóvátétel célja az igazságos és egyenlő mértékű vagyon- és tőkemegosztás a felek közt.

Felhívjuk az Amerikai Egyesült Államokba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy tervezett utazásuk előtt részletesen tájékozódjanak a legális tartózkodás feltételeiről és a belépés szabályairól. Az Egyesült Államok hatóságai a vonatkozó jogszabályokat az országba belépni kívánó és már ott tartózkodó valamennyi külföldi állampolgár esetében a korábbiaknál szigorúbban alkalmazzák. A tartózkodási szabályok megszegése halaszthatatlan hatályú következményekkel, valamint hosszú távú hátrányokkal jár.

Az Irish Independent összeszedte a 10 legjobb karácsonyi vásár helyszínét Európában. Lesznek közöttük meglepőek is, illetve nekünk kevésbé meglepő is.

Autóval? Írországba??? Megőrültél? Ez szokott lenni az első reakció az ötlet hallatán. Valóban érthetetlenül hangzik, de legyünk megértőek. Nem mindenkinek parkol otthon a garázsban egy repülőgép. Egyszerű ember meg azzal gazdálkodik, ami van neki.

Drága, egyetlen kicsi bogaraim, 
Úgy örülök, hogy okosak vagytok és tudjátok, hogy mire gondoltok magatokban. De tényleg!

A vita az egyik leghasznosabb szellemi tevékenység az emberi történelem során. Mégis sokan vagy kerülik ezt alkalmazni, vagy azt hiszik ugyan, hogy vitatkoznak, de csak okoskodnak.

Mivel ma Halloween van, egy turisztikai érdekességet állítottam össze azoknak, akiket érdekel, vajon tényleg van-e élet a halál után. Ez a cikk Írország állítólagos kísértetjárta helyeit sorolja föl.